Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Popkultur på blodigt allvar

Det lilla Malmöförlaget Apart satsar de på den tecknade versionen av ”A Game of Thrones”.

Johan Kimrin och Jimmy Wallin har inget förlagskontor, de driver Apart Förlag som ett hobbyprojekt. Istället ordnar de så att vi kan göra intervjun på Hipp. Malmö stadsteater är skyldig dem en gengångartjänst eftersom de hjälpt till med produktionen av ”Gengångare & Zombies”, teaterns aktuella nytagning av Ibsen.
Och så har de skakat liv i en zombie till fotosessionen. Zombien (Annika Svensson) är något försenad, men dyker efter en stund upp blodsminkad med kattögonkontaktlinser och fusktarmarna hängande. Hon har tagit stadsbussen hit i munderingen.
För ett litet förlag med små resurser gäller det att vara kreativ.
– Vi kör med gerillamarknadsföring, säger Kimrin.
I den strategin ingår att Apart Förlag har anlitat kända kulturjournalister som Fredrik Strage och Johanna Koljonen att skriva förord till utgåvorna av ”The Walking Dead”. Och att serietecknaren Wallin gör zombieporträtt av fansen. När förlaget gästar bokmässor ringlar köerna långa, och de som porträtteras lägger gärna upp sitt maskätna alter ego på Facebook. Billig reklam.
– Jag har nog gjort närmare tusen vid det här laget. När vi startade förlaget ritade jag av alla som köpte en bok av oss på mässorna, men det blev snabbt ohållbart. Så nu tar vi ett par hundralappar, säger Wallin.
Egentligen är det inget apart alls med Apart Förlag. Fantasy, skräck och superhjältar regerar på biografer och bästsäljarlistor. Zombier luftar numera tarmarna även på Malmö stadsteater.
Ändå var det inget större förlag som nappade när Kimrin för ett par år sedan föreslog att de borde satsa på en svensk utgivning av ”The Walking Dead”. Trots att serietidningen är en av de bäst säljande titlarna i USA och har genererat en populär tv-serie.
– Så vi startade eget, säger Kimrin.
Han menar att den njugga inställningen till zombies – och serier i stort – bland förläggare och bokhandlare beror på en generationsklyfta.
– ”The Walking Dead” och ”A Game of Thrones” är råkommersiella titlar, stora varumärken. Men det är berättelser för dem som tar popkultur på allvar. Vi under 40 år är uppvuxna med fantasy som en seriös konstform, inte bara som kortsiktig underhållning. Men fortfarande tror många att serier mest är för barn.
Apart Förlag startade verksamheten våren 2011, och har gett ut fem samlingsvolymer av ”The Walking Dead”. De säljer bra – del ett är inne på tredje upplagan – och även om duon ännu inte kan plocka ut löner satsar de nu stort med en fyrfärgsutgåva av ”A Game of Thrones”. Fyra delar är planerade.
– Serieversionen av ”A Game of Thrones” är ett utmärkt komplement till tv-serien. Den är trogen originalromanen och har med sådant som valts bort i tv-serien, säger Kimrin.
Med ”A Game of Thrones” ligger Apart i fas med den amerikanska utgivningen. När det gäller ”The Walking Dead” har USA ett försprång med drygt tio volymer.
– Därför försöker vi överträffa de engelskspråkiga utgåvorna i kvalitet, så att det finns en anledning att köpa våra. Vi trycker på svenskt papper i Sverige – både av miljöskäl och rättviseskäl. Vi vill inte trycka i Lettland eller Tjeckien och bidra till att svenska tryckerier tvingas lägga ner, säger Kimrin.
Det är mycket zombies nu. Vad är så speciellt med genren?
– Den skiljer sig från andra skräckgenrer. En zombie är ganska opersonlig och lätt att övermanna. Men problemet är att de kommer i dussintal. En bra zombiehistoria handlar om något helt annat än splatter – den fungerar som en samhällskommentar eller som en skildring av hur det mänskliga psyket sätts under press när samhället löses upp, säger Wallin.

Apart Förlag

Malmöförlag som drivs av Johan Kimrin och Jimmy Wallin. Båda verkar i seriebranschen. Kimrin har arbetat som redaktör och sättare på tidningar som Elvis, Star Wars och Kalle Anka Extra. Wallin är tecknare och skriver också manus åt Bamse. Apart Förlag har hittills gett ut fem samlingsvolymer av ”The Walking Dead” och börjar nu ge ut serieversionen av ”A Game of Thrones”.
Zombiefilmfavoriter: Jimmy Wallin: ”Night of the Living Dead” (1968), ”Shaun of the Dead” (2004). Johan Kimrin: ”Dawn of the Dead” (1978/2005), ”28 dagar senare” (2002). Annika Svensson (zombien): ”Dawn of the Dead” (1978).
Gå till toppen