Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svenskarna till häkte

Enligt organisationen Ship to Gaza kommer svenskarna som var ombord på fartyget Estelle i dag att flyttas till ett häkte där de kan hållas kvar i upp till 72 timmar.

Bild: Foto: AP
I ett pressmeddelande står att elpistoler användes när israeliska trupper i går bordade Estelle.
De svenska aktivisterna har förelagts ett dokument, "sannolikt innehållande en formulering om att de erkänner att de illegalt har försökt ta sig in i Israel, vilket de alla vägrar att underteckna", enligt Ship to Gazas pressmeddelande.
Svenskarna har träffat svensk ambassadpersonal och mår bra, uppger utrikesdepartementets presstjänst för TT.
De svenska aktivisterna har enligt UD transporterats från hamnstaden Ashdod, dit fartyget eskorterades av israeliska trupper i går sedan det bordats.
– Vi har väldigt kort fått träffa de flesta av svenskarna. De uppger att de mår bra. Det vill de kommunicera hem till Sverige, säger Mats Samuelsson på UD:s presstjänst.
Ship to Gazas aktivister vill bryta Israels marinblockad och nå Gazaremsan med förnödenheter.
Israel hävdar att marinblockaden är nödvändig för att förhindra att vapen når Gazaremsan, som styrs av islamiströrelsen Hamas. 2010 bordade Israel Ship to Gazas turkiska fartyg Mavi Marmara, varvid nio människor dödades och en diplomatisk kris mellan Israel och Turkiet utlöstes. I fjol slog en FN-rapport fast att överdrivet mycket våld användes vid bordningen, men att marinblockaden är laglig, skriver AFP och Reuters.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen