Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tåget tar farväl

Under lördagskvällen lämnade vandrarhemmet Tåget Lund för gott. Föreningen Stambanans vänner ska restaurera tåget i Norrköping.

Li Karlsson och Christer Norr målar över graffitin på tåget före avfärden till Norrköping. Foto: Alf SjögrenBild: Alf Sjögren
En provisorisk räls sträcker sig mot det stora spårnätet. När växlingen är över plockas de sista rälsbitarna av gamla Bjärredsbanan bort. Någon extra räls har inte behövts. I takt med att vagnarna dragits mot spåret har räls bakifrån flyttats fram.
– Nu har Bjärredsbanan gjort sitt, konstaterar Christer Norr från Stambanans vänner.
Tillsammans med andra medlemmar i föreningen ägnade han en stor del av lördagen åt att måla över den graffiti som sprayats på fem av de åtta vagnarna sedan vandrarhemmet Tåget stängde för någon vecka sedan.
– Det är tråkigt att klottrare varit framme. Vi hade gärna valt deras spraykulör om vi kunnat. Nu får vi slipa ner och måla om, säger Christer Norr och fortsätter rolla på klassisk mörkröd järnvägsfärg.
Han har gett upp försöket att skrapa färg från fönstren.
Det är en jämn ström av nyfikna som kommer förbi och frågar vad som händer. Tågintresset verkar vara stort i Lund.
– Det här ska bli lite som en svensk orientexpress, ett mobilt vandrarhem som rullar mellan olika städer där behov finns, säger Christer Norr.
Innan tåget blev permanent vandrarhem i Lund skiftade sovvagnarna plats mellan Simrishamn och Sunne. Sovvagnarna gör tåget unikt och Stambanans vänner har stora planer.
– Vi har sex vagnar sedan tidigare och ska skaffa fler, om möjligt någon ytterligare sovvagn. Sedan har vi två stora ånglok, så kallade B-lok, på över ett hundra ton vardera. Det är ungefär vad vi mäktar med i vår lilla ideella förening, säger Christer Norr.
I Norrköping placeras vagnarna på inhägnat område och sedan börjar restaureringsarbetet.
Gå till toppen