Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ett långt liv – en evig gåta

Myterna om hur man får ett långt liv är uråldriga.
Men de är bara myter. Som ska tas med en nypa salt.
En lagom nypa. För måttfullhet är det enda råd man kan vara säker på stämmer.

Det menar Lundaforskaren Janicke Andersson som doktorerat på hysterin kring konsten att leva länge och hur den har utvecklats sedan 1700-talet.
Hennes avhandling är nyttig läsning för alla som hoppar mellan olika dieter, hälsokostmedel, motionsformer och livsstilar för att bli smalare, vackrare och så gamla som det över huvud taget går.
Den enkla slutsatsen är att allt går igen. I olika varianter. Ena dagen lever man längre av det ena, nästa av det andra.
– Hur man ska äta är väl det som är mest föränderligt. Det kan man se i kokbokshyllan i vilken bokhandel som helst. Men hur nyttigt det är med aktivitet och vad som är acceptabelt som motion varierar nästan lika mycket.
Det första kända exemplet på en ”kostdoktor” var venetianaren Luigi Cornaro (1467-1566). Vid 35 års ålder var han i uselt skick och la om sin kosthållning radikalt. 400 gram mat och 500 gram vin om dagen var maxgränsen. Vid 83 – år 1550 – skrev han essän ”Den sanna och säkra vägen till ett långt och hälsosamt liv”, den första kända skriften i sitt slag.
Och på den vägen är det. Janicke Andersson gick igenom alla böcker på samma tema från 1700 till 1930.
– På 1700-talet slog handböcker igenom ordentligt, när människan fick ökat ansvar för sig själv och inte var ett redskap i statens händer på samma sätt som förr. Efter 1930 exploderade hälsogenren.
Hennes slutsats är att konsten att leva längre är ett outtömligt tema.
– Dels är det oerhört lukrativt. Dels är det så lätt att odla myter om hur det ska gå till.
Finns det något som är rätt då? Ja, menar Janicke Andersson: måttlighet. Lagom är helt enkelt bäst i fråga om det mesta.
– Sedan kan man ju undra varför det måste vara sådant fokus på antalet år man ska leva. Det handlar ju om kvalitet också.
I dag deltar Janicke Andersson på en temadag om hälsosamt åldrande öppen för allmänheten i Kårhusets aula på LTH i Lund kl 13-16.

Det finns fyra grundläggande myter i långt liv-branschen, enligt Janicke Andersson:

1Hjälten. De som blir 100+ påstår alltid att de levt sunt. Ofta är det nog för att det är vad de förväntas säga.
2Guldåldern. På temat att det var bättre förr när vi levde som vi borde. Stenålderskost är en typisk sådan myt. Men hur länge levde folk på stenåldern?
3Ungdomens källa. Olika elexir, att dricka brunn eller grönt te. Alltid gångbart.
4Syndafallet. Olika varianter på att människan har blivit sämre på alla plan. Allt från Guds straff till allmän förslappning ryms här. Brister som ska justeras.
Gå till toppen