Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blev SD-ledamot mot sin vilja

Staffanstorps Jimmy Åkesson kommer troligen att lottas till en SD-
plats i fullmäktige före nästa val. Nu funderar han på att byta namn.

Limousinuthyraren Jimmy Åkesson kan bli ny SD-ledamot i Staffanstorps fullmäktige. Han har samma namn som SD-ledaren, och detta har skrivits till på en valsedel. Därmed kan han bli utsedd av länsstyrelsen, trots att han inte är Sverigedemokrat.Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
Hans Borglin är 68 år och har aldrig varit politiskt aktiv.
Men någon väljare i Staffanstorp skrev hans namn på en blank valsedel för Sverigedemokraterna (SD) i kommunvalet 2010. Partiet hade inga egna kandidater på listan.
Nu har länsstyrelsen meddelat kommunens kansli och Hans Borglin att han blivit tilldelad platsen efter lottning.
– Jag fattar inte hur man kan utse en människa utan att man är tillfrågad. De kunde väl skicka ut ett frågeformulär först. Det är ett sjukt samhälle vi lever i, tycker Hans Borglin.
Han har ett förflutet inom restaurang- och livsmedelsbranscherna.
– Jag drev bland annat Staffanstorps gästis i tio år. Sedan hade jag hand om en Vivo-butik i Lund.
Hans Borglin är inte intresserad av att sätta sig i kommunfullmäktige, särskilt inte för Sverigedemokraterna.
– Jag är till och med gift med en invandrare, säger han och gissar att någon skrivit hans namn som ett fult spratt.
Sonen Joakim Borglin är politiskt aktiv för Kristdemokraterna och sitter i kultur- och fritidsnämnden.
– Joakim har förklarat hur det fungerar, varför jag blivit utsedd och vad jag måste göra. Jag har skrivit till länsstyrelsen och meddelat att jag inte är intresserad av platsen, säger Hans Borglin och är besvärad över brevskrivande och portoutlägg.
Avsägelsen måste dock även klubbas i fullmäktige. Sedan får länsstyrelsen gå vidare bland de namn som återstår på valsedlarna.
– Vi hade sju namn i senaste lottningen, säger länsassessor Magnus Lindskog och räknar upp dem.
Ett är Jimmy Åkesson. Troligen har väljaren menat SD-ledaren, som inte är boende i Staffanstorps kommun och därmed inte valbar där.
– Men vi har kollat och det finns en Jimmy Åkesson i Staffanstorp. Så vi får utgå ifrån att det är denne Åkesson som väljaren röstat på, säger Magnus Lindskog.
Staffanstorps Jimmy Åkesson suckar djupt när Sydsvenskan ringer och berättar att han troligen kommer att lottas till en SD-plats i fullmäktige före nästa val.
Han hade ingen aning om att han nominerats på en valsedel.
– Jag är redan drabbad av mitt namn. Det ringer folk som tror jag är partiledaren och vill prata polititik. När jag presenterar mig numera brukar jag undvika att nämna mitt efternamn, säger Jimmy Åkesson som driver en limousinfirma i Malmö med sin familj.
Han har inga planer på politisk karriär.
– Absolut inte. Däremot funderar jag starkt på att börja använda mitt andra förnamn Paul i stället för Jimmy.
Gå till toppen