Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Islam hot mot väst”

Högerpopulistiska partier följer varandra, skriver Olle Lönnaeus.

Geert WildersBild: Arkiv: AP
"Wilders och PVV gör katastrofval i Holland. Endast islamkritik är inte vägen framåt. Det behövs generell invandringskritik + nationalism!"
Valet i september hade blivit ett rejält bakslag för Geert Wilders. Fixstjärnan i Europas islamfientliga rörelse hade fått se sitt "Frihetsparti" backa från 14 till 10 procent.
Kasselstrands tweet visar hur högerpopulistiska partier med islamkritik på agendan följer och inspireras av varandra. Efter nederlaget i Nederländerna drog uppenbarligen ledande SD:are i Sverige slutsatsen att Wilders hade gått för långt i sin fixering vid islam.
I Nederländerna har islamkritiken en längre och våldsammare historia än i Sverige. Två mord piskade upp stämningarna: I maj 2002 mördades sociologiprofessorn och politikern Pim Fortuyn av en nederländsk djurrättsaktivist som i rättegången erkände att motivet var att Fortuyn gjort muslimer till syndabockar för allt. Två år senare dödades filmaren Theo van Gogh av en militant islamist för att han smädat islam. När den välkända somaliska islamkritikern Hirsi Ali levde i Nederländerna tvingades hon ständigt ha polisbeskydd.
Geert Wilders har under sin karriär gjort sig känd för hätska fördömanden av islam.
Han har jämfört Koranen med Hitlers "Mein Kampf" och krävt att den ska förbjudas eftersom islam är "fascistisk ideologi".
Han har i svepande ordalag utmålat muslimska män som brottsbenägna.
Han har krävt slöjförbud i Nederländerna, men också sagt att kvinnor som vill bära hijab bör betala en särskild skatt enligt principen att "den som förorenar ska betala".
I Wilders propaganda framstår ofta fundamentalistiska sekter som Hizb ut-Tahrir som företrädare för alla muslimer.
För fyra år sen släppte han kortfilmen "Fitna" på Internet, en kalkon där karikatyrteckningar på profeten Muhammed och Korancitat varvades med bilder på lemlästade offer för terrordåd, halshuggningar, upphetsade demonstranter och beslöjade kvinnor i någon europeisk förort.
Budskapet var tydligt: Islam och muslimer är ett hot mot hela den västerländska civilisationen.
I januari 2010 åtalades Wilders för hatbrott. Det gav populistiska partier i hela Europa vatten på kvarnen när de hävdade att makthavare och etablissemang försöker tysta kritik mot islam.
"Mina tankar och mitt fulla stöd går idag till Geert Wilders", skrev Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.
I juni 2011 friades Wilders på alla punkter. Domstolsutslaget prisades av många av Wilders liberala meningsmotståndare: Även den som avskyr Wilders åsikter kan tycka att religioner inte ska vara skyddade från kritik i ett öppet samhälle.
Jämfört med sin platinablonde holländske motsvarighet är Jimmie Åkesson lite gråare. Lite mer av "verklighetens folk".
Precis som Gustav Kasselstrand twittrade om i september ser SD till att blanda upp sin islamkritik med såväl nationalism som en rejäl dos folkhemsnostalgi. Åkesson försummar sällan att hävda att han "tar ansvar".
Men inför senaste valet publicerade SD en film där ansiktslösa kvinnor i heltäckande slöja utmålades som ett hot mot försvarslösa svenska pensionärer.
Den typen av svepande islamfientlig propaganda – riktad mot ett helt kollektiv snarare än individer – har Jimmie Åkessons SD och Geert Wilders PVV gemensamt.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen