Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fabrikstomt har blivit trädgård

Ingen i Köpenhamn hade tidigare förvandlat ett industriområde till en offentlig trädgård. Men på Prags Boulevard 43 har en gammal målarfabrik blivit en plats där man odlar grönsaker och träffar grannar.

I de flesta trälådorna är bara jorden kvar. Det mesta har skördats för säsongen. Men från en låda plockar Steen Andersen några ätbara gulröda blommor. De smakar lite som rädisor.
Innan det växte potatis, ärtor och blomkål här hade fabriksområdet legat oanvänt i fem år. Att göra om det till en rekreationsplats medförde en del byråkratiska problem, men Amager Øst stadsdelsnämnd hjälpte till.
– De stöttade oss både ekonomiskt och moraliskt. De insåg att de inte behöver bygga en park – de kan få en gratis, säger Steen Andersen, som koordinerat projektet från början.
I den gamla målarfabriken har nu arkitekter och konstnärer sina ateljéer, och på gården ligger odlingsträdgården Prags Have.
Odlingen bygger på frivilliga initiativ. Alla som har en idé kan komma hit och starta ett projekt.
– I en vanlig park kan du inte hugga ner träd eller odla det du vill. Det finns personal som sköter den och det är strukturerat. Folk vill ha mötesplatser där de själva kan bestämma, säger Steen Andersen.
Allting som odlas här ska vara gemensamt. Råvarorna används till att laga allmänna middagar i uteköket från vår till höst. Blir det något över delar man på det. Bina producerade i år fyrtio kilo honung, så alla som kom på höstavslutningen fick en burk med sig hem.
Steen Andersen tror att människor tar bättre hand om sitt område när de själva är med och skapar det. Och en samlingsplats behövs på Amagerbro. Prags Have ligger i ett socialt utsatt område. Ibland är det bråk och bränder på gatan.
– Många stadsodlingar är inriktade på olika typer av odling. Vi är främst ett socialt projekt som handlar om att träffa folk och göra sociala aktiviteter, säger han.
Ett femtiotal personer använder Prags Have flera gånger i veckan, några dagligen. Totalt är nära 200 engagerade. De bor överallt i staden, men med tiden har lokalbefolkningen anslutit allt mer. De kommer förbi och frågar om de kan hjälpa till, speciellt barnen.
– Jord och vatten är en hit bland barn, säger Steen Andersen. På sommaren var de här varje dag.
Han pekar på en stolpe. Högt där uppe sitter små fågelholkar som traktens barn har målat i turkos, rosa och blått.

Prags Boulevard 43

Är ett urbant experiment för att skapa ett hållbart levnadssätt och möta människor i lokalområdet.
Tomten på 6 400 kvadratmeter ägs av Akzo Nobel.
Projektet startade 2010 med hjälp av Givrum.nu, som gör tomma lokaler tillgängliga för folk med idéer.
Hyreskontraktet löper till 2016.
Gå till toppen