Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

En gottepåse till varje parti

Moderaterna är det största partiet i regionen.
Det märks i budgeten för nästa år.
Skatten höjs inte. Satsningar ska göras på innovationsområdet. Sjukvården ska fortsätta att effektivisera för att spara pengar. Frihetsgraden ska öka.
Men bakom den eniga fasaden som fem glada regionråd visade upp igår har det naturligtvis kohandlats ordentligt.
Och mer eller mindre har alla fem partier fått igenom något att lyfta fram för sina egna väljare.
Folkpartiet har fått igenom att mer pengar ska läggas på primärvården, som organiseras genom ett vårdval. Och det ska satsas mer på medicinska genomgångar för patienter, så att de om möjligt kan undvika akuta vårdbesök.
Kristdemokraterna har fått igenom en ny satsning på vård i livets slutskede – för andra gången. Även i år ska pengarna gå till bland annat fler vårdplatser i Lund, på Källbyhemmet. Pengarna gavs redan förra året men försvann på oklart sätt ned i det stora hålet på Skånes universitetssjukhus.
Centern har fått fortsatt satsning på livsmedelsområdet. Skåne ska vara den ledande matregionen i landet 2025 och genom samarbetsorganisationen Green Valley ska fler gröna jobb skapas.
Miljöpartiet är det parti som knorrar mest. Regionrådet Anders Åkesson försökte igår hålla fram satsningen på vindkraft och biogas, och han säger att han är ”tacksam” för att psykiatrin inte får ett stort sparkrav.
Det är gröna kärnområden som han gick till val på, säger han.
Men under ytan bubblar frustrationen. Det är klart att det är en ”stram” budget och att det är ”tajt” ute på sjukhusen, säger Åkesson, som själv är sjuksköterska och senast i julas hoppade in och jobbade på Skånes universitetssjukhus.
Han vill jobba igen, snart, säger han. Inte så mycket för att se hur det är på golvet, utan för att upprätthålla sitt yrkeskunnande och förbereda sig för en framtid som icke-regionråd.
Helst hade han sett mer statliga pengar till landstingen så att man slipper ryckigheten i regionpolitiken.
2002 till 2006 styrde Miljöpartiet regionen tillsammans med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Då hjälpte inte ens stora statsbidrag till att få regionens budget i balans. De styrande höjde även skatten med en hel krona.
Anders Åkesson kan tänka sig att höja skatten en gång till.
Kanske blir det nästa år, när en valbudget ska läggas fram.
Då måste regionråden kunna ge svar på hur de ska få ihop en budget med en halv miljard kronor i överskott – samtidigt som de ska kunna dela ut väl tilltagna gottepåsar till de styrande fem partierna.
För politikerna måste ju ha några karameller med sig ut till väljarna i valrörelsen.
Gå till toppen