Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Massevakuering efter larm

När räddningstjänsten kom till Emporia var alla kunder redan ute. Men evakueringen uppfattades väldigt olika.

15 000 kunder fick evakueras då brandlarmet gick. Boven i dramat var en pizzaugn.Bild: Foto: Patrick Persson
Mitt i invigningsyran gick brandlarmet på köpcentret Emporia i Hyllie.Klockan 16.58 gick ett automatlarm, som fick 15 000 personer att ta sig till närmaste nödutgång. Klockan 17.30 hade ansvariga dock konstaterat det det inte handlade om någon brand. Värme från en pizzaugn hade fått en detektor att lösa ut.
Mängder av kunder hörde av sig till Sydsvenskan under och efter evakueringen.
Enligt marknadschefen Anders Börgdal flöt allt smidigt och enligt plan. På mellan fem och åtta minuter var alla ute ur byggnaden. Väktare stannade kvar.
– Vi har gedigna säkerhetssystem, säger Anders Börgdal.
En av kunderna har en helt annan uppfattning. Hon befann sig i restaurangen när larmet gick. När hon och hennes sällskap kom till trapporna gick flera nödutgångar ihop, vilket fick kön att stå stilla. I trapphuset stod en kundvagn och en handtruck, som hindrade flödet av folk.
– Jag vet inte om jag någonsin vill dit igen, för det var fruktansvärt obehagligt när det stannade upp.
– Vi fick larmet några minuter sent, men utrymningen har gått förhållandevis fort. Säkert finns det de som upplevt den som obehaglig, säger Torbjörn Krokström, yttre befäl vid Räddningstjänst Syd.
Gå till toppen