Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Wilders fick poliseskort till Kastrup

Av runt 300 anmälda deltagarna vid framträdandet av den nederländske partiledaren och islamkritikern Geert Wilders dök bara cirka 100 upp.

Bild: Foto: David Neman
– Det är tydligt att vi drabbats av fejkade anmälningar, säger arrangerande Tryckfrihetssällskapets ordförande Ingrid Carlqvist till TT.
Omkring 200 demonstranter fanns vid 14-tiden utanför Kockums Fritid i Västra hamnen i Malmö. Stämningen var då ganska lugn, enligt TT:s utsände.
Tidigare på dagen har demonstranterna kastat burkar och ägg mot anläggningen. En dansk kvinna, medlem i Tryckfrihetssällskapet, träffades av ett ägg. Hon säger sig också ha fått ett slag av någon.
Skånepolisen har satt in sin särskilda kommendering som brukar användas vid högriskmatcher och vissa demonstrationer.
Ewa-Gun Westford, informatör vid polisen i Skåne, säger att de som vill protestera ska få göra det, så länge det sker under ordnade former. Likaså ska Geert Wilders kunna framträda säkert.
– Det finns en generell hotbild mot honom. Men har det uttalats något hot mot honom i Malmö så uttalar vi oss inte om det, sade hon i går.
Wilders har beskrivits som en galjonsfigur inom den antimuslimska rörelsen.
– Han använder en islamofobisk skräckpropaganda, säger Joshka Wessels, statsvetare vid Lunds universitet.
TT: Hur skulle du beskriva honom politiskt?
– Inte alls. Jag tycker inte att han är en politiker. Han är bara en populist som skriker saker.
– Frihetspartiet är egentligen inte ett parti. Det finns inga medlemskap. Det finns en massa frågetecken och för mig är det inte ett demokratiskt parti när man tittar på det. Det är en rörelse, och det gör det skrämmande. Det tenderar att vara fascistiskt.
Den uttalade islamhataren Geert Wilders ska tala om islam. Han är inbjuden av Tryckfrihetssällskapet, en förening som hävdar att etablerade medier censurerar sig själva när det gäller invandrarfrågor.
– Om man inte får lov att kritisera islamismen för att det finns muslimer som blir ledsna. Då skulle man inte ha fått kritisera nazismen heller, för det fanns ju snälla nazister som bara hade gått med för att det var fina uniformer eller whatever, säger föreningens ordförande Ingrid Carlqvist.
– Jag tycker att islamofobi är vår tids mest missbrukade ord.
Att Wilders i en intervju med brittiska The Guardian sagt att han hatar islam, som han kallat "en efterbliven kulturs ideologi", säger sig Ingrid Carlqvist inte känna till.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen