Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Hon tar ner rymden på jorden

I nya boken "Duktig flicka" gör Ingrid Tollgerdt-Andersson upp med myten att kvinnor har sämre självkänsla än män. Sydsvenskan har talat med rymdentreprenören Cecilia Hertz och vd:n Maria Khorsand som också medverkar i boken.

Det behövs mer mod, fart och höga mål i Sverige, tycker entreprenören Cecilia Hertz som driver rymdföretaget Umbilical Design. Hon har stark självkänsla och gör aldrig en plan B. ”Risken är då att man inte strävar så hårt för att uppnå plan A, utan faller tillbaka på den enklare vägen”, säger hon.Bild: Foto: Inger Bladh
Som Lundastudent gjorde Cecilia Hertz ett examensarbete hos rymdinstitutet Nasa. Där föddes övertygelsen att allt är möjligt.
Nu försöker hon sätta fart på Sverige och stärka självkänslan hos andra.
Cecilia Hertz minns barndomssomrarna i Östergötland där hon sprang fritt omkring, klättrade i berg och skapade våghalsiga lekar. Hon fick både frihet och stöttning av föräldrarna.
– Jag har alltid varit stark och trygg och det är nog viktigt att få med sig det hemifrån. Men man kan också påverka självkänslan, säger Cecilia Hertz, som även medverkar i boken "Duktig flicka".
För drygt tio år sedan utbildade hon sig till industridesigner på Lunds tekniska högskola. Hon utförde sitt examensarbete hos Nasa i Houston, Texas.
– Vi var fyra studenter som inredde en räddningskapsel åt astronauter, troligen Sveriges dyraste examensarbete. Det var fantastiskt roligt och spännande att få access till de främsta yrkespersonerna i världen. Där fick jag min passion för rymden.
Projektet stöttades av den skånske affärsmannen Bo Håkansson, som också hjälpte henne ekonomiskt när hon startade rymdföretaget Umbilical Design. Affärsidén är att överföra teknik och tänkande från rymden till svenska industriföretag. Det kan exempelvis vara att utveckla skyddskläder eller att inreda lastbilshytter, där chaufförer lever på trång yta liksom rymdfarare.
– Många sade att jag inte kunde starta ett rymdföretag, särskilt inte i Sverige. Men jag var uppfostrad i Nasaandan, allt är möjligt.
I dag samarbetar företaget främst med den europeiska rymdorganisationen ESA och med högskola och näringsliv. Cecilia Hertz är en flitigt anlitad föreläsare. Nyligen var hon exempelvis i Bryssel på en EU-konferens om kvinnligt företagande.
– På svenska föreläsningar lägger jag större vikt vid mod, att vi måste våga och ha höga mål. Vi är också lite laidback och långsamma. Vi behöver mer action i Sverige. Det finns ingen annan väg.
Cecilia Hertz får ofta höra vilken tur hon har.
– Det kan jag bli lite trött på. Endast den skicklige har tur i längden brukar min pappa säga. Det handlar om träning, förberedelser och jobb, även om en del förstås kan styras av slumpen också.
Hon är övertygad om att även självkänslan går att förbättra med träning, utmaningar och stöttande personer. Hon tror inte att det är någon könsskillnad på människors självkänsla.
– Nej, men jag vill ta större ansvar och se till att fler kvinnor kommer in på det tekniska området. Det är ett skäl till att jag är ute och föreläser så mycket i världen. Jag hoppas kunna vara en förebild som får andra att våga. Och fler kvinnor på höga positioner i företagen skapar bättre business.
Gå till toppen