Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

”Sverige är pro-palestinskt”

Den israeliska performancegruppen Public Movement har bara varit här i ett par veckor och redan känt av ett motstånd mot israeler. Idag klockan 14 genomför de en aktion i samarbete med Inkonst på Stortorget.

Häromdagen repeterade Public Movement sin aktion ”Dark Numbers” på Stortorget.
– Ett gäng tonåringar kom fram och var nyfikna. När vi berättade var vi kom ifrån sa de ”I hate Israel”. Vi har också träffat judiska invånare här i Malmö och de verkar vara rädda. Jag får intrycket att Sverige är väldigt pro-palestinskt, säger Dana Yahalomi, gruppens ledare.
Samtidigt är konflikt precis vad Public Movement vill ha.
– Vi står varken till höger eller vänster. Men vi hyllar konflikten, den är naturlig och driver på utvecklingen. Vi är inte emot våld. Men om en konflikt är statisk och outtalad är den farlig. Därför finns det någonting positivt med att Geert Wilders kommer hit. Om du är emot honom får du en chans att gå ut och protestera.
Att hylla konflikt och säga att Wilders besök är ”positivt” ligger i linje med gruppens medvetet kontroversiella och ambivalenta aktioner. Public Movement sysslar med en slags politisk koreografi. De uppträder i uniform och håller ceremonier, marscher, folkdanser och fackeltåg med militärisk drill under mottot ”armén var inte tillräcklig kreativ”.
– Vi arbetar med politikens estetik och hur politiken manifesterar sig i det offentliga rummet. Det vi gör är väldigt organiserat och disciplinerat. Vi marscherar och springer och undersöker hur man på så sätt kan göra ”anspråk på makten”. Man känner igen statens koreografi – militär och polis förkroppsligar statens makt och uppträder med våld och ordning.
Public Movement säger sig ha samarbetat med till den israeliska armén och för Sydsvenskan berättar Yahalomi att gruppen siktar på att bli landets ”statskonstnärer”, med ansvar för att koreografera pompösa firanden av officiella högtider.
Men hur mycket är egentligen på allvar? Public Movement har drag av en skruvad ironisk avantgardeteater som vänder upp och ner på brännheta frågor, driver dem till sin spets.
Gruppens senaste projekt – där även föreställningen i Malmö ingår – är till exempel att turnera runt i Europa med ambitionen att ge europeiska muslimer ett nytt ”varumärke” och nyligen anordnade de en gala i Berlin med muslimska artister och talare. Utgångspunkten i projektet är Angela Merkels uttalande om att multikulturalismen har misslyckats, något som gruppen ser som positivt, en nystart för muslimerna. Bättre med öppen konflikt än lömsk konsensus.
Det skruvade går igen i dagens föreställning som högtidlighåller tre händelser som annars aldrig hade buntas samman i en ceremoni.
– Jag kan inte avslöja så mycket om innehållet, men det blir som en officiell statlig ceremoni framför rådhuset till minne av attacken på Malmös judiska församling, till minne av Malmös palestiniers regelbundna demonstrationer mot Israel samt Sverigedemokraternas intåg i Riksdagen.
I ”Dark Numbers” deltar två medlemmar från Public Movement i Tel Aviv, men också fyra malmöbor som genomgått en workshop med gruppen på Inkonst. Yahalomi har regisserat.
Gruppen har de senaste åren gjort hundratals aktioner i bland annat USA, Israel, Tyskland, Italien och Holland. Att den kommer till Malmö menar Yahalomi är naturligt.
– Vi blev inbjudna av Inkonst, men Malmö har också fått ett världsrykte. I Israel har det nyligen startat en tv-serie om att islam tar över Europa, och den serien startade med ett besök i Malmö. Malmö är en liten stad men upplevs internationellt som ett typiskt exempel på hur Europa förändras.
Gå till toppen