Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

”Utmaningar ger styrka”

Företagsledaren Maria Khorsand var blott femton år när hon ensam flyttade från Iran till USA. Svårigheterna hon övervann stärkte självkänslan.

Maria Khorsand
Maria Khorsand växte upp i norra Iran där hennes mamma och gammelmormor drev egna företag.
– De hade mycket jäklar anamma. Därför känner jag inte igen mig i bilden att kvinnor skulle ha lägre självkänsla, säger Maria Khorsand som medverkar i boken "Duktig flicka".
Sedan 2007 är hon vd för SP, Sveriges tekniska forskningsinstitut, med drygt en miljard kronor i omsättning. Därutöver har hon tre externa styrelseuppdrag, är ordförande i regeringens råd för smarta elnät och har tidigare haft vd-poster på Dell och Ericsson Technology Licensing i Lund.
– Jag jobbar jättemycket, jag älskar mitt jobb. De här fem åren på SP har vi drivit förnyelse i nästan allt vi gör.
Maria Khorsands självkänsla stärktes under åren i USA, dit hon flög för att studera. Idén kom från hennes mor, som var mån om att döttrarna skulle utbilda sig utomlands och se annat i livet.
– Det var svårt att flytta själv från en kontinent till en annan. Allt var nytt, språket, människorna, skolan, kulturen. Jag minns speciellt en dag när jag kände att jag inte klarade av det. Men när jag ändå beslöt mig för att stanna kom en rad positiva grejer med det.
Att flytta till Sverige femton år senare var besvärligt, men då visste Maria Khorsand att det inte skulle vara mer omtumlande än den första flytten.
– När man klarar utmaningar ger det styrka. Det är också viktigt att ha perspektiv och distans, att kunna se sig själv i ett sammanhang.
För att få god självkänsla gäller det att använda sin personlighet på rätt sätt, tror Maria Khorsand.
– Vi blir ofta tillfrågade om våra positiva och negativa sidor. Egentligen handlar det om egenskaper. Rätt använda i rätt situationer kan de alla vara bra.
Gå till toppen