Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Havet stiger–planeringen brister

Havet stiger, men kommunerna underskattar hur mycket mark som kommer att översvämmas.  Även om utsläppen av växthusgaser stoppar kommer havsnivån att stiga.

Grafiken visar hur strandlinjen i sydvästra Skåne ser ut när vattennivån i Öresund har stigit tre meter. Ett värstascenario på ett par hundra års sikt, visar en ny specialstudie.
– Konsekvenserna blir jättestora för samhället om bostäder och samhällsfunktioner, kanske hela städer, måste flyttas, säger Jacob von Oelreich.
Han är en av författarna till studien som är gjord i samarbete mellan Kungliga tekniska högskolan, KTH, och Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
– De framtida lösningarna är nästan science fiction – stora barriärer runt Malmö och Helsingborg för att hålla undan havet, det är svårt att föreställa sig alla problem vi kan behöva hantera.
Alltså behövs en samlad strategi för hur nära havet hus ska byggas i framtiden, är budskapet i studien. Hela samhället behöver utgå från samma grundförutsättningar, och räkna med ännu högre havsnivåer än i dag.
Jacob von Oelreich har varit med om att granska beredskapen i 33 kustnära kommuner, 16 av dem i Skåne. Flera kommuner saknar dokumenterad planering i frågan, till exempel Burlöv, Bromölla, Skurup och Ängelholm.
De flesta andra räknar i sina översiktsplaner in hur den framtida bebyggelsen påverkas när vattnet kryper närmare.
– Vissa uppger att de saknar resurser för att räkna in det här i sin planering. De flesta efterlyser tydliga statliga riktlinjer för vilken höjning man ska utgå ifrån, säger Jacob von Oelreich.
– De kommuner som tidigare har upplevt problem, som Helsingborg och Ystad, har varit tvungna att hantera det här och har en annan beredskap.
Vellinge kommun, som är särskilt utsatt i och med att stora områden på Näset skulle utraderas vid en hög havsnivå har också haft med frågan i sin planering sedan 1990-talet.
Kommunernas utgångspunkter spretar. Malmö, Båstad, Kävlinge och Lomma räknar med mellan 0,2 och 0,7 meter högre vattennivå. Vellinge, Helsingborg, Höganäs och Landskrona tror på cirka en meter över dagens nivå, en siffra hämtad från SMHI. Men flera vetenskapliga studier de senaste åren hissar siffran till två meter fram till år 2100.
Om Antarktis isar helt smälter beräknas havsytan stiga hela 62 meter jämfört med i dag. Det skulle dränka Malmö helt och hållet. Ett mer verklighetsnära exempel gäller det västantarktiska istäcket. Det är särskilt sårbart eftersom det ligger under dagens havsnivå – en fortsatt temperaturhöjning i världen som rubbar balansen i Atlanten så att täcket smälter skulle ensamt höja havsnivåerna med tre meter.
– Vi måste förlänga tidshorisonten för samhällsplaneringen med flera hundra år. Havsnivåstigningen kommer inte att avta, utan accelerera, säger Jacob von Oelreich.

Fakta

SMHI:s beräkningar visar att temperaturen ökar mellan 2,5 och 4,5 grader de kommande hundra åren.
Det ger en meters nivåhöjning i haven. Mer än vad de flesta kommuner i FOI:s och KTH:s studie har räknat med.
FN:s klimatpanel IPCC har de senaste åren skrivit upp sina prognoser ytterligare och räknar med upp till två meters höjning av havsnivån fram till år 2100.
I framtiden är det rimligt att räkna ytterligare cirka en meters höjning per sekel.
Havsnivån stiger främst på grund av att isarna på Grönland och Antarktis smälter.
Södra Sverige har ingen landhöjning som kan kompensera den stigande havsnivån.
Extremt väder – blåst, kraftig nederbörd – trycker upp havsnivån ännu mer. Om det går vågor ökar nivån ytterligare.
Högre havsnivå ger också högre grundvatten på land. Med förändrat väder förväntas ökad nederbörd, som dagens avloppssystem inte är dimensionerat för. Sammantaget ökar alltså risken för ytterligare översvämningar.
Källor: Länsstyrelsen Skånes regionala åtgärdsprogram, rapporten "Framtida havsnivåhöjning i kommunal planering".
Gå till toppen