Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Men Malmö ska inte duka under för islam”

Den holländska islamkritikern Geert Wilders höll igår föredrag i Malmö. Men bara ett hundratal av 300 anmälda dök upp.

Den islamkritiske debattören Geert Wilders signerar sin bok efter sitt brandtal om det islamska hotet mot Sverige och Europa. ”Muslimerna vill skapa en muslimsk stat och den som gör motstånd kommer att dödas”, säger han.Geert Wilders har bjudits in av Tryckfrihetssällskapet - en nystartad förening som sprider antiislamsk propaganda.
Egentligen skulle åhörarna i föreläsningssalen på Kockums Fritid ha varit drygt 300. Men bara ett hundratal har kommit hit. Resten av lokalen har fyllts av poliser, livvakter och journalister och tv-team.
Geert Wilders, islamkritisk debattör och partiledare för holländska Frihetspartiet (PVV) ska snart göra sitt anförande och berätta för Malmöborna om det stora hotet från islam.
– Det står en skrikande massa utanför och det känns otryggt att vara här, säger en av åhörarna som vill vara anonym.
En av deltagarna vinglar in i föreläsningssalen, chockad, efter att ha fått ägg kastade på sig av demonstranter.
Journalisten och Tryckfrihetssällskapets ordförande Ingrid Carlqvist som bjudit in Geert Wilders kommer upp på scenen och förklarar sin ståndpunkt.
– De kastar ägg, grönsaker och till och med bajs på oss, och journalisterna kommer inte skriva om hatet som finns utanför.
– Muslimerna vill inskränka på vår yttrandefrihet. Men svenska journalister vill inte lyssna på detta, säger hon och välkomnar Geert Wilders. Hon presenterar honom som den modigaste frihetskämpen i världen.
– Det ska bli väldigt intressant att höra hans islamkritik, säger Lisetth Hagerman, en av åhörarna.
– Jag är här för att lyssna på vad han har att säga. Jag vill höra det själv, utan att det filtreras av medierna, säger en annan åhörare som vill vara anonym.
Geert Wilders intar scenen och inleder sitt föredrag med: ”Vår frihet är i fara. Hotet är Islam”.
Publiken blir knäpptyst, nästan andäktig.
Wilders beskriver Malmö.
– Åk till Rosengård. Där har de svenska lagarna ersatts av sharialagar. Där det är osäkert för en ickemuslim att gå, säger han.
– Men Malmö ska inte duka under för islam. Islams utbredning kan stoppas. Det är därför jag är här, säger han.
I en timme håller Wilders sitt brandtal. Om hotet från islam och våldet som islam för med sig. Våld på gator, mot judar och mot kvinnor.
Han säger att Sverige måste stoppa invandringen, lägga ned de muslimska skolorna och kasta ut de muslimer som är kriminella.
– Först då har vi en chans att överleva och förbli fria, säger han.
– Det här är väldigt inspirerande, säger Lisetth Hagerman som nyligen gått med i Sverigedemokraternas Ungdomsförbund, (SDU).
– Mina livserfarenheter kring muslimer har gjort att jag börjat tänka i de här banorna. Och jag tänker på det mycket, säger hon.
Bredvid sitter Sam Meyari.
– Det presenteras en bild av Geert Wilders i media. Men jag vill kunna bilda min egen uppfattning. Det är ju nästan omöjligt om man läser tidningarna, säger han.
Geert Wilders fortsätter:
– Vår humana kultur är vida bättre än den islamistiska kulturen. Den är barbarisk.
Wilders får stående ovationer.
I en av bänkraderna sitter Chang Frick, SDU:s distriktsordförande.
– Geert Wilders lyfter på många stenar. Han är en isbrytare, säger han.
Chang Frick säger att han inte håller med Geert Wilders om allt. Men när vi börjar prata om kritiken mot Islam blir han energisk.
– I vissa muslimska länder stenar och hänger de människor för att de är homosexuella. Om den värderingen sprids i Sverige så måste vi ju få reagera, säger han.
Geert Wilders höjer ett varnande finger innan han försvinner iväg med en poliseskort till Köpenhamns flyplats.
– Ni håller på att förlora er svenska identitet. Vi måste agera nu. Tiden håller på att rinna ut. Vi får aldrig bli tystade, säger han.
Gå till toppen