Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Svedala

Skolans historia gick under klubban

Uppstoppade fåglar, gamla kartor och möbler auktionerades ut på Centralskolan i Svedala igår. Mycket folk fanns i aulan för att se gamla skolsaker gå under klubban.

– Hör jag hundra kronor för kartan? frågar auktionsförrättare Hans-Åke Olsson från skolaulans scen.
Hand efter hand sträcks upp och buden kommer. På bord vid kanten av aulan ligger böcker, vinylskivor, uppstoppade fåglar och annat som kommer att auktioneras ut.
Anders Persson, elev på skolan fram till 1981, ropar in en Englandskarta för 150 kronor som han ska hänga upp på väggen hemma.
– Jag ska sätta ut golfbanor som jag har spelat på. Jag är ute efter en karta över Frankrike också, säger han.
Anledningen till auktionen är att delar av Centralskolan ska rivas. Idag används endast skolans nyare delar av Röda skolans elever.
– Vi tyckte det var en rolig grej att ha auktion så att folk fick möjlighet att köpa någon gammal grej som de kanske har sett eller använt, säger Åke Håkansson, administrativ chef på utbildningsförvaltningen och kemilärare på Centralskolan mellan 1980 och 2000.
Föremålen som auktioneras ut är av varierande ålder, från början av 1900-talet fram till modernare tid. Det finns allt från äldre planscher till nyare bokhyllor. Centralskolan byggdes i
slutet av
1950-talet, men har tidigare tagit emot saker från de intilliggande äldre skolorna Röda skolan från 1919 och Vita skolan.
Kia Persson är uppvuxen i Svedala och gick på Centralskolan i fyra år i slutet av 1960- och 1970-talen.
– Här har varit otrolig fin samhörighet, säger hon.
Numera bor hon i Ystad, men har tagit sig till auktionen för att titta på tidstypiska 50-talsdetaljer i byggnaden. Hon är också spekulant på några designstolar till sin dotter och PH-lampor.
Hon tycker det är synd att byggnaden inte har bevarats bättre.
– Det är sorg i hjärta, säger Kia Persson
– Jag tycker att man skulle ha bevarat byggnaden som något kulturcentrum och kanske visat vissa av sakerna i en del av byggnaden, säger hon.
Pengarna från auktionen går in i kommunkassan. Det som inte blir sålt under auktionen lämnas till återvinning eller säljs på annat sätt.
Gå till toppen