Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Tolfte födelsedagen i eritreanskt fängelse

Journalisten Dawit Isaak fyllde 48 år på lördagen. Det blev hans tolfte födelsedag i eritreanskt fängelse, utan vare sig åtal eller dom.

Leif Öbrink, ordförande för föreningen Free Dawit Isaak, har inte hört något nytt den senaste tiden om hans öde.
– Inte sedan Reportrar utan gränser gick ut för någon månad sedan med information om att det då det var fyra kvar av de journalister som tillfångatogs som levde, däribland Dawit. Men ingenting är ju bekräftat, säger han.
Utrikesdepartementet har inte heller någon ny information om Isaak.
Juristen Jesús Alcalá och advokaterna Percy Bratt och Prisca Orsonneau har nu lämnat in en inlaga till Afrikanska kommissionen för mänskliga rättigheter. I den kräver de svar från Eritrea på tidigare krav som de ställt på landets myndigheter.
Eritrea bryter mot Dawit Isaaks ”mänskliga rättigheter, internationella konventioner och inte minst mot det egna landets lagstiftning”, skriver de tre på Svenska Dagbladets debattsida.
Leif Öbrink tror att inlagan till Afrikanska kommissionen kanske inte hjälper nu.
– Men det är droppen som urholkar stenen. Vi tror att alla internationella påtryckningar till slut kommer att hjälpa om det inte är för sent, säger han.
Den svenske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad sedan 2001. Arkivfoto: KALLE AHLSÉN/Scanpix
Gå till toppen