Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vallar, murar och slussar

Om inget görs ligger centrala Malmö vattendränkt om hundra år – rådhuset, kyrkorna och Turning Torsos bottenvåning. Men staden arbetar redan med extra säkerhetsmarginal – både för befintliga hus och nybyggen.
– Det finns lite olika idéer – att bygga vallar och murar för att hålla vattnet ute, eller olika sorters slussar, säger Johan Emanuelson, chef för Malmö stads strategienhet.
Enligt FOI:s och KTH:s studie utgår Malmö från en vattenhöjning på 0,2 till 0,7 meter om hundra år. Men till det läggs meterhöga nivåhöjningar vid extremväder och ytterligare marginal på en meter. Nybyggen år 2012 i Malmö ska upp tre meter från dagens vattennivå. Men kan alltså ha strandkanten inpå knuten om ett sekel.
Malmö behöver inte statliga normer för vilka nivåer stan ska planera efter, enligt Johan Emanuelson. Däremot behövs en diskussion om vem som står för framtida kostnader.
– Det finns en stor uppgift i nationell koordinering av skyddet för fastigheter, säger Johan Emanuelson. Ska enskilda villaägare betala vallar runt byggnaden själva? Vem ska koordinera insatserna?
Gå till toppen