Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

FP vill ha betyg från fyran

Folkpartiet vill införa betyg redan från årskurs fyra.
– Eleverna tar skolan på större allvar om det finns betyg, säger utbildningsminister Jan Björklund.
Men förslaget får redan kritik – av Centerledaren Annie Lööf.

Bild: Arkiv: Ingemar D Kristiansen
Partiet vill även ha examensprov på gymnasiet som rättas av utomstående censorer. Det framgick när FP i dag presenterade sitt nya skolprogram.
– Föräldrarna ska ha rätt till väldigt tydlig information om hur det går för eleverna, och eleverna tar skolan på större allvar om det finns betyg. Det är två viktiga argument för att flytta ned betygen i fyran, sade utbildningsminister Jan Björklund.
Det stora steget tas nu när eleverna får betyg i sexan mot tidigare åttan. Att flytta ned betygen från sexan till fyran är inte ett lika stort steg, enligt Björklund.
I dag får elever i landet betyg från och med årskurs sex. Höstterminen 2012 är första gången som eleverna i både årskurs 6 och 7 får betyg.
Exakt hur examensproven i gymnasiet ska utformas och vilken roll de ska spela har Folkpartiet inte tagit ställning till. Det måste utredas, men enligt Björklund ska proven påverka slutbetygen. Proven ska användas för utbildningar som ger högskolebehörighet.
– Reformeringen av svensk skola måste fortsätta. Vi har genomfört omfattande reformer men vår bedömning är att de inte kommer att räcka för att föra tillbaka Sverige i världstoppen, sade utbildningsminister Jan Björklund.
Förslagen är Folkpartiets, och Jan Björklund vet inte om han kommer att få stöd för dem i regeringen. Centerledaren Annie Lööf är skeptisk. På Twitter skriver hon: "De första 6:orna har ju inte ens fått sina betyg än. Invänta & se."
Andra förslag från Folkpartiet är att det ska vara obligatoriskt för elever att genomföra nationella prov, att grundskolans timplan ska stadieindelas, kinesiska införas som valbart alternativ som moderna språk, samt att skolan ska återförstatligas.
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén är mycket kritisk till Folkpartiets förslag.
– Vi kommer inte tillrätta med skolans verkliga problem genom att öka mäthysterin. Grisen blir inte tjockare för att vi mäter den varje dag, säger hon till TT.
– Jag är besviken på att Folkpartiet lägger så stor vikt vid kontrollskolan och så litet på lärarnas roll och situation. All internationell forskning visar att ökad kontroll och mer mätning leder oss åt fel håll, säger Eva-Lis Sirén.
– Det är en resursstyrning, rätt pengar till rätt elev vid rätt tillfälle, som behövs, säger hon.
Gå till toppen