Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Björklunds betygsförslag får mothugg

Folkpartiet vill ha skolbetyg från årskurs fyra.
Men utbildnings- minister Jan Björklund får mothugg av sina egna allianskamrater.

Reformen med betyg redan från årskurs sex har knappt hunnit träda i kraft. Höstterminen 2012 blir den första då alla elever i hela Sverige i sexan och sjuan får betyg.
Men Jan Björklund (FP) vill raskt gå vidare.
I går presenterade han Folkpartiets nya skol- politiska program. Där föreslås att skolan åter blir statlig, något som FP drivit länge.
Björklund vill också ha en ny form av examensprov på gymnasiet som ska rättas av utomstående censorer.
Men det hetaste förslaget gäller betyg redan från årskurs fyra.
– Föräldrarna ska ha rätt till väldigt tydlig information om hur det går för eleverna. Och eleverna tar skolan på större allvar om det finns betyg. Det är två viktiga argument för att flytta ned betygen i fyran, sade han på en presskonferens i går.
Men inte bara de rödgröna partierna gör tummen ner – utan också Björklund egna vänner i alliansen.
– De första sexorna har ju inte ens fått sina betyg ännu, invände Centerledaren Annie Lööf.
Moderaternas talesman i skolfrågor, Tomas Tobé, pekade på att regeringen redan sänkt betygsåldern från åttan till sexan och infört nationella prov på ett tidigare stadium. Nu är det dags att skifta fokus.
– Nu behöver vi lägga fokus på hur vi ska få resurserna att fungera bättre i skolan för elever med svaga resultat, sade han till TT.
Även Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén avfärdar FP-förslaget. ”Mäthysterin” har gått för långt, hävdar hon: ”Grisen blir inte tjockare för att vi mäter den varje dag.”
Gå till toppen