Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det gröna fältets schack

Ett mål betyder så mycket. Sällan har en klyscha passat bättre in på den allsvenska fotbollen.
För första gången den här säsongen ståtar Malmö FF överst i den allsvenska tabellen när alla lag spelat lika många matcher.
MFF gör det på fler gjorda mål än Elfsborg och det är en ledning som möjligen ger ett litet psykologiskt övertag i det mentala spelet.
Elfsborg gjorde sitt drag. Såg ett tag ut att försöka skapa ett riktigt slagläge, men valde till slut att flytta fram en tryggare pjäs, att säkra den mark man vunnit.
Till och med när det dök upp ett oväntat läge i matchens slutsekunder, tvekade frisparksstarka Elfsborg. I stället för ett sista skott mot mål, valde laget en lyftning mot Gefles välväxta försvar.
Diskussionen mellan Anders Svensson och några av hans medspelare sa det mesta. Det var det felbeslutet som var deras första tanke på vägen mot omklädningsrummet. Inte segern.
Det gröna fältets schack. Sällan har fotbollens smeknamn passat bättre.
Den allsvenska spurten blir ett mentalt spel och än så länge är de fyras gäng intakt.
Nu vet vi i alla fall en sak, inte förrän på söndag är det klart vem som säger schack och vem som är matt.
Med två omgångar kvar har inget lag avgörandet i egna fötter. Att ta full pott i de två sista matcherna räcker inte med automatik.
Svenska Fotbollförbundets undfallenhet för tv påverkar också spelet. Elfsborg tvingas göra även nästa drag, då de spelar före de övriga lagen på torsdag.
1. Malmö FF 55 poäng+18 mål
Restprogram: 1.11 Örebro (h), 4.11 AIK (b).
2. Elfsborg 55 poäng+18 mål
Restprogram: 1.11 Mjällby (b), 4.11 Åtvid. (h).
3. Häcken 53 poäng+30 mål
Restprogram: 1.11 AIK (h), 4.11 Sundsvall (b).
4. AIK 51 poäng+12 mål
Restprogram: 1.11 Häcken (b), 4.11 MFF (h).

Plus och minus

Malmö FF

Plus: Bra form generellt, också stigande bortaform. Lång vila inför mötet med Örebro. Storpublik i ryggen mot avsågade närkingar. Spelar på Elfsborgs resultat och kan med en bra start jaga mål.

Minus: Örebro redan i uppbyggnads process för nästa år. Avstängningsrisk för nyckelspelare. Tungt läktartryck väntar mot AIK, trots att MFF har 3 000 fans med sig.

Elfsborg

Plus: Lättaste programmet på pappret. Vågar anfalla med mycket folk och hämtade tillbaka mycket självförtroende mot Gefle. Avslutar hemma på konstgräset mot ett Åtvidaberg som inte har något att spela för.

Minus: Tätaste spelschemat med tre matcher på sju dagar. Möter i nästa match ett Mjällby på en hösttung matta i Hällevik. Mjällby behöver dessutom en poäng till för att vara helt klart. Niklas Hult skadad mot Gefle.

Häcken

Plus: Utan press och krav från omgivningen att vinna guld. Har många matchavgörare i laget. Överlägsen målskillnad betyder en extra poäng. Skadade nyckelspelare troligen tillbaka.

Minus: Tom Söderberg avstängd mot AIK. Hemmaplan enbart på pappret mot AIK, Rambergsvallen kommer att domineras av AIK:are. Lurigt avslut i Sundsvall, som slåss för sin existens.

AIK

Plus: Möter två av de inblandade lagen och kan med två egna segrar säkra en Europaplats. Har historiskt lätt för att möta Häcken. En upphaussad avskedsmatch på Råsunda.

Minus: Har den klart minsta guldchansen och kan vara borta redan på torsdag. Negativa signaler från ledarna som redan gett upp guldstriden. Nicklas Backman avstängd mot Häcken.

Gå till toppen