Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

New York är stormarnas stad

”De apokalyptiska fantasierna är lika livliga som någonsin förr.”

Rubrikord som ”monsterstormen” och ”Frankenstorm” kräver en stad som New York för att komma till sin rätt. Först i New York når en naturkatastrof sin fulla magnitud, såväl på Richter- som Beaufortskalan.
Varför är det så?
Ett svar hittar man i Uppenbarelseboken i Bibeln.
”Ve, ve denna stora stad, som var klädd i fint linne och purpur och scharlakan och lyste av guld och ädelstenar och pärlor. På en enda timma har all denna rikedom ödelagts”.
Varje tid har sitt Babylon, sinnebilden för världslig makt och rikedom. Vårt är New York, världens huvudstad, den självklara symbolen för den kapitalistiska, kosmopolitiska och individualistiska konsumtionskulturen.
Det är därför naturkatastrofer som drabbar New York, i verkligheten eller på film, får en just symbolisk laddning. Det är lätt att mana fram en straffande eller hämnande hand bakom stormstötarna och flodvågorna. Där fick ni, säger Gud (eller ”Planeten”), där fick ni för att ni inte lyssnade på mina profeter och slutade att shoppa.
Det är därför så många känner inte bara fruktan utan också ett styng av tillfredsställelse när de på bio får se den stora staden gå under. Katastroffilmer är bara mer eller mindre uppdaterade och något långsammare versioner av Uppenbarelseboken. Bibelns Babylon går under på en timme. På bio brukar det krävas två.
Efter terrorattacken mot World Trade Center trodde många att frossandet i fiktiva New York-katastrofer skulle upphöra. Men redan i december 2005, bara några år efter 11 september-attacken kunde arkitekturhistorikern Max Page skriva en kolumn i The Boston Globe, där han konstaterade att de apokalyptiska fantasierna om New York nu var lika livliga som någonsin förr. Lyckligtvis, för som Page formulerar det: ”Om New York inte längre utgör scenen för det vi fruktar mest kan New York kanske inte heller längre vara hemorten för våra största förhoppningar.”
Skulle Page känna sig det minsta orolig på den punkten kan han terapititta på en några minuter lång klippkavalkad på Youtube, ”Hollywood vs New York”. Här dränks staden i syndafloder, den förångas i eldstormar och den trampas sönder av monster. Och allt New York-borna kan göra är att paniskt stirrande rusa undergången till mötes. ”Armageddon”, ”Flykten från New York”, ”The Day After Tomorrow”, ”Godzilla”, ”Cloverfield” ... gång på gång går New York, och särskilt Frihetsgudinnan, åt pipsvängen. Apokalyps Bu!
Och nu kommer vi att få se ännu ett medialiserat undergångsdrama: skyddade bara av klädsamma regnställ kommer tv-bolagens meteorologer och reportrar att gå i närkamp med ”Frankenstorm” på Times Square. Hur slutar det? Låt oss gissa att det verkliga New York trots allt överlever.
Läs mer om ”Frankenstorm” i A-delen.
Gå till toppen