Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Sandy smäll på många miljarder

Ekonomiskt sett bedöms Sandy vara tidernas femte värsta oväder, med totalkostnader uppåt 25–30 miljarder dollar. Men experterna är oense om siffran. En ekonomiprofessor varnar för att det kan röra sig om 40 miljarder totalt.

Bild: Foto: Jason DeCrow/AP
Det amerikanska företaget Eqecat som värderar katastrofkostnader åt försäkringsbranschen beräknar kostnaderna till mellan 5 och 10 miljarder dollar i försäkringsskador och dubbelt så mycket i ekonomiskt bortfall. Det innebär att Sandy beräknas ha orsakat de femte värsta orkanskadorna i historien.
Men Peter Morici, ekonomiprofessor vid University of Maryland, tror att kostnaderna blir högre än de 30 miljarder dollar som Eqecat har uppskattat. Han tror att bolaget inte räknar med att många inte är försäkrade.
– Den direkta effekten blir kostnader omkring 20-30 miljarder i förlorad egendom. Sedan tillkommer kostnader för utebliven handel, när städerna stänger ner, ytterligare 20 miljarder. Så säg 40 miljarder totalt, i runda slängar, säger han till TT.
Sedan börjar uppbyggnadsfasen, påpekar han. Den är i och för sig kostsam, men skapar arbete åt folk. Han ser också tendens att bygga större och dyrare, när till exempel byggnader förstörts i en naturkatastrof.
– Det kommer troligtvis att innebära ett högre BNP än förlusten.
Generellt sätt, för större länder med god ekonomi, får naturkatastrofer inte så stor påverkan på ekonomin tre år efter händelsen, anser han. Han jämför med en ö som träffas av en tyfon, då det inte finns något sätt att sprida kostnaderna.
– Men i en större ekonomi sprids riskerna inte bara regionalt utan även nationellt. Det gäller även lokala företag.
– Så först får vi en negativ effekt på tillväxten, därefter en temporär boost. Och när vi planar ut är vi lite högre än tidigare, säger Peter Morici.
Skadorna i New York kommer inte att få några återverkningar för försäkringstagare i Sverige.
– Nej det tror vi inte. Försäkringssystemet är byggt för att kunna absorbera väldigt stora summor och återförsäkringsbolagen är globala aktörer, säger Ellen Bramness Arvidsson, chefekonom på branschorganisationen Svensk Försäkring.
– Det är en marknad som sprider sina risker över hela klotet och kan förutse med ganska stor säkerhet hur stora kostnaderna blir.
Bara om katastroferna blir väldigt många fler och pågår under väldigt lång tid kan effekterna komma att synas också här, säger Bramness Arvidsson.
De ekonomiska konsekvenserna av orkanen blir omfattande men de negativa effekterna är ändå relativt snabbt övergående, enligt SEB-ekonomen Mikael Johansson.
– Först blir det någon månad av negativa realekonomiska effekter i form av höga försäkringskostnader, produktionsbortfall och sänkt framtidstro. Men sedan kommer en rekyl med ett uppsving i BNP som brukar hålla i sig ett eller två kvartal, säger Johansson.
Samtidigt varnar han för att Sandy drabbar USA i ett känsligt ekonomiskt läge.
– Det har kommit vissa positiva signaler om den amerikanska ekonomin. Man får se hur den här katastrofen påverkar utvecklingen, säger Mikael Johansson.
Gå till toppen