Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Skånevarg oskyldig till nya attacker

I vargattackens kölvatten har flera fall av dräpta får blivit kända. Men vargen kan ha lämnat länet.

I förra veckan dödades tio får i trakten av Ravlunda. I tysthet, jämfört med den uppståndelse som följde på vargattacken i Näsbyholm utanför Skurup för ett par veckor sedan. Där bets tjugo fårtackor ihjäl.
– I normala fall hade vi inte fått reda på detta, parterna hade gjort upp sinsemellan utan anmälan, säger Nils Carlsson, rovdjursexpert på länsstyrelsen i Skåne.
För det var en hund som dödade fåren i Ravlunda. Det syntes dels på betten – inte lika djupa och kraftiga som från en varg – dels på spåren från tassarna på platsen: den fårdräparen hade välklippta klor.
– Vargar klipper inte klorna, säger Nils Carlsson.
Hundattacker med dödlig utgång är vanligare än de flesta tror, enligt honom.
– Nu, när många tänker på vargen i Näsbyholm, får vi in flera anmälningar i veckan. Det är sådant som inte kommer till vår kännedom annars. Fårägarna är vana, har jag förstått, men det är inte hundägarna – skulle deras Golden Retreiver döda ett djur, han som aldrig jagat förr?
Jaktinstinkten ligger djupt inbäddad hos nästan alla hundar, enligt hundexperten Kicki Renlund.
– Det kan gå igång när man minst anar det, särskilt om de är flera hundar ute samtidigt, och de ser får som flyr, säger hon.
Vad utlöser reflexen?
– Något som sticker iväg, en kanin, eller ett rådjur. Och miljön är viktig. En hund som är van vid att gå runt i parken och sedan kommer ut på landet där allt är spännande och annorlunda – då reagerar den lättare.
Sedan vargattacken på Näsbyholm har det strömmat in tips till länsstyrelsen. Ett fåtal bedöms som rätt.
– Vi har flera kluster av observationer från nordöst, en möjlighet är att vargen dragit norrut igen, över länsgränsen, säger Nils Carlsson.
Tasspåren vid Näsbyholm talar för ett djur med dåligt klippta klor, men det ensamt visar inte att det verkligen var en varg.
– Men vi är säkra, säger Nils Carlsson. Dels ser man det på de typiska betten, en varg är mycket mer precis än en hund i bettet. Dels på att det var åtta kilo kött avätet från fåren.
Däremot har varken länsstyrelsens spårare eller någon annan hittat vare sig spillning eller fler spår från vargen.
– Om det varit vinter skulle det ha varit enkelt att följa spåren, men nu är det lera, grus och sten, säger Nils Carlsson.
Om vargspillning hittas kan vargen identifieras via DNA. Då går det också att se om det var en hona som söker ett revir eller en hane, som söker en hona att bilda familj med.
Gå till toppen