Familj

Sven Melander 65 i dag

För Sven Melander betyder 65-årsdagen inte att det är slut på arbetslivet. Däremot innebär själva pensionsutbetalningen en stor frihet.
– Skillnaden är jag har möjlighet att säga ”nu går jag härifrån”. Det känns bra.

Med en grund som byggingenjör har Sven Melander byggt en framgångsrik karriär som komiker, journalist och programledare. Idag bor han i Stockholm men har också en lägenhet i Malmö. Här spelar han just nu skivbolagsdirektör i musikalen om Kal P Dal.Foto: Anna EkrosBild: Anna Ekros
Två dagar innan födelsedagen står Sven Melander på Slagthusets scen i Malmö och gör rollen som skivbolagsdirektören Gunnar Bergström i musikalen om Kal P Dal. Att resten av uppsättningen mest består av unga personer tycker han är en stor fördel.
– De är så otroligt duktiga. Mycket duktigare än vad jag har varit. Många av dem är i början eller mitt uppe i sin karriär och jag kan känna igen all glädje och entusiasm.
Att Sven Melander under 1980-talet var en stor stjärna på den svenska humorhimlen är väl känt.
Många av de karaktärer som han gjort och uttryck som han har myntat har genom åren fått nästintill kultstatus. Som Olle i ”Nöjesmassakern” som fick oss att säga ”tänk på pocenten, Helge”. Eller då han som en av kockarna Werner, med tysk brytning, förklarade att ”det går precis lika bra med selleri”.
Ett annat stort kapitel i Sven Melanders liv är rollen som programledare och skapandet av ny tv-underhållning. ”Nöjesmaskinen”, som han ledde tillsammans med parhästen Stina Lundberg (numera Lundberg Dabrowski), fick en stor del av tittarna att sitta klistrade framför tv:n på fredagskvällarna.
Varför blev det så uppskattat?
– Tidigare var det underhållning som mer kunde liknas vid bildsatt radio. En programledare som kom in och sade, typ: ”Nu ska ni få se…” eller ”Här bjuder vi på…”. Men folk betalade ju sin licens och hade all rätt att få bra underhållning. Vi lät tittarna själva avgöra om det var bra eller dåligt. Och det gav oss hög trovärdighet.
En annan förklaring till att programmet blev så omtyckt tror Sven Melander är att både han och Stina hade en lång erfarenhet som journalister.
– Vi hade en klar världsbild och var klara över vilka vi själva var och ville bara göra ett väldigt bra jobb. Det gjorde att vi var mer respektlösa och att det blev oväntade grejer.
Fortfarande finns viljan kvar att göra nya saker och utmana sig själv. Däremot har den enorma aptiten och nyfikenheten mattats en aning.
– Jag har aldrig funderat på någon karriärlinje utan hoppat på allting vilket också varit min sämsta sida. Mycket är jag stolt över, men det har också blivit några ordentliga magplask. Då var jag så känslig för vad andra tyckte. Om jag fick kritik blev jag jättestörd av det. Nu har jag en helt annan erfarenhet. Går det inte kanonbra så vet jag att det går nya tåg, eller så gör det inte det. Det spelar inte så stor roll.

Sven Melander

Gör: Rollen som Sonet-bossen Gunnar Bergström i ”Kal P Dal – En rockmusikal”.
Aktuell: Fyller 65 år idag.
Bor: I Stockholm. Har även en lägenhet i Malmö.
Familj: Alice Åkerblom och barnen Victor, Christina och Linnéa från ett tidigare äktenskap.
Så firas födelsedagen: ”Det blir något stillsamt med familjen.”
Läser: ”Miles Davis självbiografi.”
Last: ”Jag är väldigt, väldigt förtjust i sötsaker, tyvärr. Allting går ned med blixtens hastighet.”
Om att få kritik: ”Rena personangrepp bryr jag mig inte om. Det är den träffsäkra kritiken som man vet är riktig som gör ont”.

Karriär i korthet

Utbildad byggingenjör och därefter journalist. Har arbetat på Expressen och Aftonbladet. Programledare bland annat för ”Nöjesmaskinen”, ”Nöjesmassakern”, ”Tack för kaffet” och ”Snacka om nyheter”. Nöjeschef på SVT 1986-89. Har även skrivit och medverkat i en rad föreställningar och filmer. Gjorde rollen som Berra Olsson i ”Sällskapsresan” 1980 och i efterföljaren ”The Stig-Helmer story”. Utnämnd till ”Årets skåning” 1991 och ”Årets glädjespridare” 2012.

Gå till toppen