Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Cardeña: bara löjlig kritik

– Det är ett problem när människor som inte kan något om ämnet plötsligt tycker att de är experter, säger Etzel Cardeña.

Att det inte skulle finnas stöd i den vetenskapliga rapporten för att tankeöverföring faktiskt fungerar är ren lögn, säger han.
– Det är inte sant. Vi såg till exempel signifikanta samband mellan att välja rätt filmklipp och att försökspersonerna var i ett förändrat medvetandetillstånd och hade tidigare positiva erfarenheter av parapsykologi, säger han.
Syftet med studien var att ta reda på under vilka omständigheter tankeöverföring fungerar bäst.
– Att tankeöverföring verkligen fungerar finns det stöd för i annan forskning. Det bedrivs forskning inom parapsykologi inom universitet i Cambridge, London, Kalifornien, för att bara nämna några, säger han.
Du kritiseras för att du använder dig själv i studien, och att du väljer ut försökspersoner som tror på parapsykologi?
– Det där är bara löjlig kritik, det visar att de inte alls förstår vad vi gör. Vi ville pröva hypotesen att de som tror på parapsykologi fungerar bättre i forskningen. Och det fann vi också stöd för.
Etzel Cardeña vill att kritikerna ska läsa hans forskningsrapport med ett öppet sinne innan de kritiserar.
– Man kan göra följande jämförelse: Jag har inte studerat atomfysik, jag hänger inte med i litteraturen eller deltar i forskarkonferenser. Låt säga att en atomfysikforskare skriver en artikel som för mig framstår som fullständigt absurd inom ämnet. Jag slår mig då ihop med ett gäng forskarkompisar och skriver brev som kritiserar allt som pekar på att sådana resultat kan vara möjliga. Byt ut atomfysik mot parapsykologi så har du situationen i ett nötskal.

Så här gick studien till

Försökspersonerna: Är lätt- eller svårhypnotiserade och känner varandra.
Experimenten: Försökspersonerna sitter hypnotiserade i en lugn miljö med röd belysning, halva pingisbollar över ögonen och brus i öronen. Kompisarna som inte är hypnotiserade sitter i ett annat hus och tittar på en slumpmässigt vald kortfilm om och om igen. Under tiden talar försökspersonerna fritt ur hjärtat om vad de vill. ”Flera försökspersoner pratar om saker med tydlig koppling till filmen”, säger Etzel Cardeña till LUM.
Försökspersonerna får därefter gradera slumpmässigt utvalda klipp efter hur säkra de är på att det är just det klippet som de icke hypnotiserade personerna har tittat på. 0 innebär att det inte finns några samband alls och 1 om de med hundra procent säkerhet kan peka ut den film som var den rätta. Sambandet var 0,74.
”0,74 är en väldigt stark indikation på att telepati verkligen har skett”, säger han till LUM.
I ett annat pågående försök låter Etzel Cardeña en assistent hypnotisera honom. Därefter tittar han på filmen medan en grupp hypnotiserade personer får prata fritt på samma sätt.
Gå till toppen