Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Livsglädje och skräck driver Jungstedts författarskap

Mari Jungstedt vet vad hon skriver om. Barns utsatthet och känslan av att själv vara utsatt har hon med sig från uppväxten. Räddningen var hennes inneboende livsglädje.

Författaren Mari Jungstedt engageras av barns utsatthet och orättvisor. Det kommer till uttryck i hennes romaner.Foto: Jessica Gow, ScanpixBild: Jessica Gow, Scanpix
Mari Jungstedts tio böcker har översatts till femton språk och sålt i 2,5 miljoner exemplar bara i Sverige. Var framgångarna väntade?
Det omedelbara gensvaret är ett rungande skratt, nära till hands för en person som beskriver sig som glad och pratig.
– Jag måste nästan nypa mig i armen varje dag. Jag kommer från enkla förhållanden och har haft problem under barndomen. Varje gång jag handlar mat reflekterar jag över att jag kan lägga vad jag vill i korgen och känner stor tacksamhet.
Kändisskapet är däremot inget nytt för henne efter tio år som programledare på SVT. Desto större var våndan när hon stod vid vägskälet för åtta år sedan och övervägde att ägna sig åt skrivandet på heltid. Med barn i skolåldern och utan hisnande bokförsäljningssiffror kändes det svårt att säga upp sig från den fasta tjänsten på SVT.
– Det var ett jättesvårt steg. Jag var rädd att allt skulle gå åt skogen.
Ändå vågade hon ta språnget – vilket fyllde henne med förlösande energi. Resten är en framgångssaga.
Som bjärt kontrast till hennes spralliga, genomtrevliga utstrålning befolkas hennes böcker av gruvligheter och mord. Inget att göra åt – ända sedan barnsben har hon haft denna förkärlek till spänningsromaner. Men som mörkrädd betalar hon ett högt pris för sin inlevelseförmåga under skrivandet, speciellt när hemskheterna utspelar sig.
– Jag kan både gråta och bli rädd som om det händer på riktigt. Speciellt läskigt blir det i vårt hus på Gotland en mörk vinterkväll när jag är ensam och skriver. Då har jag en speciell procedur innan jag lägger mig. Jag fäller ner persiennerna, tänder ljuset i köket och sätter på radion. Allt för att hålla yxmördaren borta.
Barns utsatthet är ett genomgående tema i böckerna. Av egen erfarenhet vet hon hur outsägligt mobbade barn lider. Det hände när hon gick i femman.
– Plötsligt och under kort tid blev killarna så elaka mot mig, jagade mig på rasterna och slog ner mig. Det var smärtsamt och påverkade min självkänsla negativt. Jag flydde från relationer och hade svårt att känna tillit. Styrkan har kommit genom min glädje, jag har alltid haft livsglädje brinnande i bröstet. Det var viktigt att jag inte stängde saker inne, utan pratade och skrev om det. Nu är jag stark, säger Mari Jungstedt.

Mari Jungstedt

Gör: Författare.
Bor: Lägenhet på Södermalm i Stockholm och ett hus på Gotland.
Aktuell: Fyller 50 år idag den 31 oktober.
Familj: Nyskild. Barnen Rebecka, 20 år, och Sebastian, 19 år.
Så firas födelsedagen: I stillhet med den närmaste familjen.
Om att fylla 50: ”Jag har genomgått en sorts kris och fått fundera över livet. Dels handlar det om att jag vill fortsätta att vara söt och attraktiv som kvinna, dels om att livet i allmänhet är utmätt, inte obegränsat.”
Favoritplats: Spanien.
Present: ”Den bästa present man kan ge sig själv eller sina barn är tid hos en terapeut. För alla mår bra av att förstå varför man agerar på ett visst sätt.”

Karriär i korthet

Journalisthögskolan i Sundsvall, debut 2003 med ”Den du inte ser”. Är aktuell med sin tionde deckare ”Den sista akten” samt antologierna ”Mor, mamma, morsan” och ”Livspusslet”. En av sex nya ambassadörer för SOS Barnbyar. The Times har kallat henne för ”en av Skandinaviens bästa deckarförfattare”.

Gå till toppen