Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Minst 64 döda i USA och Kanada

Stormen Sandy skördade minst 64 offer i USA och Kanada, enligt Reuters. Drygt 500 patienter evakueras nu också från sjukhus på Manhattan i New York på grund av problem med elförsörjningen.

Lavellette, New Jersey.Bild: Foto: AP
De flesta omkomna har dödats när träd och grenar har fallit vid stormens framfart. Myndigheter bekräftar att 30 har dödats i delstaten New York, varav 22 i New York City. Delstaterna Maryland, med 9 döda, New Jersey med 6 dödsfall samt West Virginia tillhör de delstater som drabbats värst.
Sjukhuset Bellevue ligger inte i det område av Manhattan som drabbades värst av stormen. Bellevue hade utnyttjat sjukhusets reservgeneratorer sedan stormen Sandys härjningar.
På andra håll börjar institutioner och kommunikationer öppna igen i det drabbade området.
New Yorks tunnelbanetrafik kommer återupptas i begränsad omfattning på torsdag, dock inte på södra Manhattan, tror New Yorks delstatsguvernör Andrew Cuomo. Pendeltågstrafiken kan börja komma igång redan under onsdagen. Fortfarande är fyra tunnlar vattenfyllda.
Arrangörerna för det maratonlopp som var tänkt att hållas i New York på söndag säger att det kan bli av, förutsatt att borgmästare Michael Bloomberg godkänner det.
Börsen New York Stock Exchange i New York har åter öppnat, efter att ha varit stängd i två dagar. Bloomberg ringde själv i klockan för den officiella öppningen. Två av New Yorks tre storflygplatser öppnade för begränsad trafik i dag.
President Barack Obama är i New Jersey, där han ska bevittna stormen Sandys skadeverkningar. I morgon återgår Obama till kampanjarbetet.
Vid Obamas sida i New Jersey-besöket finns statens guvernör, republikanen Chris Christie. Det faktum att Obama och Christie tillsammans besöker stormdrabbade områden väcker uppmärksamhet, eftersom Christie inte är vilken republikansk guvernör som helt. Han är förhållandevis ung, 50 år, och har pekats ut som möjlig presidentkandidat redan 2016 om Mitt Romney förlorar valet i nästa vecka.
På tisdagen berömde han presidentens och de federala myndigheternas hantering av katastrofen.
– Den federala regeringens gensvar har varit toppen, sade Christie i NBC:s program Today.
På frågan varför han nu öser beröm över presidenten, en vecka före valet, svarade Christie:
– Om ni tror att jag just nu bryr mig ett skvatt om presidentvalspolitik så känner ni inte mig, sade han.
Christie är förkrossad över skadorna på delstatens uppskattade stränder och säger att de kanske aldrig kan återställas till sin tidigare skönhet. Utan tvekan ska strandlinje återställas så gott det går är hans uppfattning.
Även järnvägen skadades svårt i delstaten. Stora sektioner av järnvägsspåren har spolats bort. Många lok och tågvagnar förstördes också i översvämningarna. Varenda järnvägslinje har fått stora skador.
Över östra USA var runt åtta miljoner elkunder strömlösa och minst 40 miste livet i ovädret som drog fram och slog ut viktiga samhällsfunktioner.
För invånarna i det eld- och vattenhärjade området Breezy Point i stadsdelen Queens i New York har mardrömmen bara börjat.
Kvarter med över hundra hem brann ner vid den våldsamma eldsvåda som orsakades av Sandy. Kvar är resterna likt ett svart sår i marken. Långsamt börjar vidden av stormen gå upp för invånarna i den lilla orten vid Jamaica Bay.
– Det är som en krigszon, säger Nancy Jackson som valde att stanna där under stormen.
Sandy var det värsta ovädret som drabbat USA på generationer, inte i form av vindstyrka utan genom sin omfattning. Men medan storstäder som Washington, Philadelphia och Boston undgick de värsta följderna och verkade redo att återgå till det normala på onsdagen så var läget värre i New Jersey och New York. Där väntas upprensningsarbetet ta åtskilliga dagar.
Ett kärnkraftverk på amerikanska östkusten som hotats av stormovädret Sandy har nu åter fått sänkt larmberedskap.
Stormen Sandy nådde så långt in i landet som Ohio och delar av Virginia begravdes av en meter snö. Glädjen i skidorterna var en av de få ljuspunkterna i ovädrets spår.
Läs alla artiklar om: Orkanen Sandy
Gå till toppen