Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Miljoner saknar ännu el

Fortfarande är runt sex miljoner elkunder i 15 delstater i USA strömlösa efter stormen Sandy. Tunnelbanetågen har börjat rulla på en del av linjerna i New York, men fortfarande är läget kaotiskt.

Bild: Foto: Scanpix
Två dygn efter att stormen Sandy drog in över USA:s östkust är fortfarande runt sex miljoner elkunder i 15 delstater strömlösa.
Tunnelbanetågen har börjat rulla på en del av linjerna i New Yorks omfattande trafiknät, men fortfarande är läget kaotiskt.
Överfulla bussar lämnade försenade pendlare vid hållplatserna och trafiken stod stilla på broarna till Manhattan när bilister försökte hinna över innan myndigheternas påbud om att minst tre personer ska åka i varje bil trädde i kraft klockan 11 på förmiddagen svensk tid. Köer till de bensinstationer som återfått elförsörjningen ringlade långa, rapporterar New York Times.
Dödssiffran efter orkanen Sandys härjningar i USA gick i dag upp betydligt. Enligt nyhetsbyrån Reuters miste minst 76 människor livet. Majoriteten av dem befann sig i delstaten New York.
Trots att en del börjat återgå till det normala i New York kom nya bakslag. Bellevue-sjukhuset på Manhattan började evakueras på onsdagen, sedan skadorna visat sig värre än vad som först uppskattats. 500 patienter flyttades. Tidigare har fyra andra sjukhus och 17 sjukhem i New York evakuerats efter ovädret.
I New York har bussar börjat rulla igen, och vissa tunnelbanelinjer kunde återuppta begränsad trafik.
För många var bilen enda sättet att ta sig till jobbet, men borgmästare Michael Bloomberg införde regler om att alla bilar som körde in på Manhattan måste ha minst tre passagerare.
Ett problem för biltrafiken var brist på drivmedel när hälften av alla bensinstationer i New York-området och New Jersey var stängda, antingen på grund av brist på bensin eller på grund av strömlöshet.
Två av de tre storflygplatserna i New York öppnade för begränsad trafik på onsdagen. Den tredje, LaGuardia, väntas kunna öppna under dagen, men med begränsningar.
Stormen Sandy vållade stora skador på monumentet till minne av offren för 11 septemberattackerna 2001. Minnesmärket uppfördes på den plats på södra Manhattan där World Trade Center stod.
Översvämningen gjorde kraftig åverkan på nedre planet, där ett museum är under uppbyggnad. Även besökscentret och andra delar skadades, säger monumentets chef Joe Daniels.
Han hoppades att monumentet ska kunna öppnas så snart som möjligt efter nödvändiga reparationer. Området var på onsdagen fortfarande strömlöst.
FN:s säkerhetsråd kunde inte hålla sitt möte på onsdagen i rådets vanliga möteslokal. Anledningen var stora vattenskador i FN-högkvarteret på Manhattan, uppgav tjänstemän och diplomater. Rådets möte om bland annat Somalia fick flyttas till en tillfällig barackbyggnad som uppförts för att hysa delar av sekretariatet under det pågående renoveringsarbetet i FN-byggnaden.
Gå till toppen