Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Naket blir äpplen hos Apple

Apples nätbokhandel kommer inte att sälja Peter Øvig Knudsens bästsäljare Hippie 1 och 2 så länge det finns bilder på nakna människor i böckerna.
Nu har författaren själv censurerat bilderna med äpplen för att bli godkänd av företaget.

Bild: Foto: Peter Øvig Knudsen / hippienu.dk
Øvig har länge diskuterat med förlaget som publicerar de digitala versionerna av hans böcker om hur man kan markera mot Apples motvillighet att publicera böckerna i originalutförandet.
- Nu har vi valt ett något humoristisk förhållningssätt i denna allvarliga fråga genom att säga "okej, då censurerar vi de här 47 bilderna med äpplen", säger Peter Øvig Knudsen till DR Kultur. 
- Vi har tagit det lite lugnt efter avvisandet av Hippie 1, eftersom vi inte ville förstöra något så länge vi trodde på att försöka resonera med Apple. Men nu när vi släpper Hippie 2 har vi valt att censurera bilderna istället. Vi hoppas att det blir en debatt om det, säger Peter Øvig Knudsen.  
Även om det ser roligt ut med röda äpplen på gamla bilder, ser Peter Øvig allvarligt på situationen.
- Det är farligt att dansk kultur får en censur mellan författaren och köparen av e-böcker och andra kulturella produkter för den delen. 
På det danska förlagets sajt finns fler av bilderna från böckerna upplagda - med och utan äpplen.
Apples nakencensur har väckt uppseende flera gånger tidigare. Så sent som i september anklagades företaget för att vara förelämpande mot kvinnor, sedan Naomi Wolfs bok "Vagina" döpts om till "V****a" på Ibook store.
Gå till toppen