Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Rantie om Malmödrömmen

Han upplever en osannolik höst, där drömmarna uppfylls en efter en.
– Jag hoppas den största uppfylls på söndag, säger Tokelo Rantie.

”Tiki”, för det är ju så han kallas, behöver inte säga mer. Malmö FF:s succélån från Sydafrika har tänkt sig att bli svensk mästare då.
– Jag tror vi vinner. Vi har spelat så bra den senaste tiden och fungerar så väl som lag nu. Vi har bra tempo i vårt spel.
Han tror att Elfsborg blir det svåraste laget i slutändan, men räds inte att MFF kanske tvingas göra många mål. Och lägger inte någon press på sig själv att göra dem.
– Då skulle jag spela själviskt och inte vara kreativ. Jag skapade läget till första målet mot Djurgården för Simon Thern och Daniel Larsson för Jiloan Hamad. Våra mittfältare är duktiga på att göra mål.
”Tiki” säger inte alltid det förväntade, få hade gissat hans förklaring till att han och Daniel Larsson hittar ett allt bättre samarbete.
– Daniel är ganska tyst på planen. Det är jag också. När man skriker för mycket på varandra är det lätt att man tappar fokus. Jag tror på rörelser. Det känns så naturligt att när han tar en löpning så tar jag min och tvärtom.
Den unge forwarden trodde mest han skulle se och lära i MFF den här hösten, i stället har han blivit publikens gunstling och kanske nyckeln till guldet.
– Jag trodde det skulle bli som mitt liv har varit. En hård kamp. Men allt har gått så lätt. Alla är så vänliga, laget är fantastiskt och vi har så lätt att prata med varandra. Jag tror det hänger ihop med att vi är så många unga.
Nästa dröm kan uppfyllas nästan lika snabbt. I helgen kommer agenten för att diskutera ett nytt kontrakt som innebär att MFF köper loss Tokelo Rantie från den sydafrikanska akademi som han har kontrakt med.
– Jag hoppas att kontraktet blir klart. Jag trivs så fantastiskt bra i Malmö.
Människorna var en av de tre saker han direkt nämnde som han fastnat för i Malmö, parkerna en andra och den tredje var många vackra byggnader, framför allt Turning Torso.
Sydsvenskan passar på att uppfylla en liten dröm dagen före matchen mot Örebro.
Från översta våningen i Turning Torso pekar sydafrikanen snabbt ut var Stadion ligger, hittar en del andra riktmärken och säger plötsligt:
– Ni har så många vackra kyrkor här. Det konstiga är att det verkar vara så lite folk där.
Sydsvenskan pekar ut katolska kyrkan i centrum, dit ”Tiki” kan tänka sig att gå.
– Fast jag går ut så lite som möjligt nu. Det är så fruktansvärt kallt.
Därför hoppas han av dubbla anledningar snart få lämna Malmö temporärt.
– Sydafrika spelar mot Zambia i mitten av november. Klart jag hoppas bli uttagen, men jag vet inget än. Coachen jobbar med att se så många som möjligt inför afrikanska mästerskapen.
Där har ni en dröm till inom räckhåll. Mästerskapen går i januari – i Sydafrika, ”Tikis” hemland.
När vi står vid fönstret ut mot Öresund och beskriver hur det kan se ut med snö och is då, i januari, ser Tokelo Rantie mycket förundrad ut.
Plötsligt pekar han och säger:
– Titanic! Där ute har jag varit.
Han pekar mot spetsen vid badplatsen längst ut i Västra hamnen, där en spetsformad staketförsedd brygga leder ut i Sundet, likt fören på en båt. Och efter att ha lärt oss smeknamnet på denna lilla Malmödetalj, säger han snabbt, med ett leende.
– Inga bilder där. Vi har inget gemensamt med det sjunkande skeppet!
Gå till toppen