Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Max Wiman: Snälla, modernisera domarsystemet

Min syn på MFF:s svaga insats mot Örebro, finns att läsa i papperstidningen och här på nätet i morgon bitti.
Men innan jag slår igen datorn, vill jag bara ta några rader om en viktig ingrediens i fotbollsmatcher.
Ta det inte som ”nu försöker han bortförklara MFF:s dåliga insats”. Ta det i stället som en allmän oro för den största av alla idrotter, fotbollen.
Spelet går snabbare och snabbare och självklart gör det allt svårare för domarteamen. I internationella sammanhang provas ett töntigt system med två figurer bakom målen som inte gör ett handtag känns det som. Det löser inga problem.
Snälla, se till att det åtminstone finns två huvuddomare på planen, målkameror och andra hjälpmedel att lösa tvivelaktiga situationer. Låt lagen som i tennis ha två utmaningar på offisidesituationer där domaren låter fullfölja spelet.
Snälla, gör något.
Domaren är en del i spelet och precis som spelarna gör han misstag. Men försök åtminstone att hjälpa till och eliminera så mycket som möjligt.
MFF borde avgjort mot Örebro på egen hand under alla omständigheter. Men det gör ont i en rättvisesjäl att se:
1) Hur Valdet Rama uppenbart obstruerar Markus Halsti i samband med Örebros mål.
2) Hur osannolikt dålig bedömningen är när linjedomaren vinkar för offside när Wilton Figueiredo gör mål. Inte ens Tokelo Rantie är offside bredvid honom. Tusen saker under en säsong avgör allsvenskan, Albornoz kommer att drömma mardrömmar om sin missade straff. Men det är hans misstag, inte de som leder matchen och inte ska kunna avgöra den.
3) Hur i herrans namn kunde Örebros målvakt få ha sin pajasshow med maskning i hela andra halvlek utan minst åtgärd från domare Hansson? Fortfarande har jag förresten inte fattat hur MFF kunde få straff utan att han åtminstone fick en varning för den kapningen och på den punkten har jag medhåll från de som kan bättre.
4) Ja, i rättvisans namn skulle Pontus Jansson också haft minst en varning i sin hänsynslösa satsning för att försöka få in ett mål.
Den här kvällen var Malmö FF drabbat. Många har varit det under säsongen. Men hur länge ska fotbollen vara så konservativ att den inget gör? Sporten med den största publiken, de största pengarna? Snegla bortåt USA och amerikansk fotboll. hur många domare och vilka hjälpmedel som finns. Titta på hockeyn med sina videodomare, på tennisen med sitt ”hawk eye” och basketen med TRE domare på den lilla planen.
Snälla gör  något.
Gå till toppen