Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Både delikat och mediokert

Bong tycker att man gott kan åka till Annas kök i Lund även om man inte har köpande av designmöbler som sitt huvudärende.

Address: Avtalsvägen 2, Lund.. Homepage: http://www.annaskok.se. Cuisine: Husman.. Telephone: 046-211 91 00. Atmosphere: Designklassiker.. OpenHours: Må–fr 10–18, lö 10–16, sö 12–16. Lunchen serveras 11.15–14.30.. Prices: Lunch 89–145 kr. Dessutom mackor och bakverk.. PriceRating: Right. FoodRating: Right. DrinkRating: Right. ServiceRating: Right.
Matställe med designmöbler. Bong tycker att man gott kan åka till Annas kök även om man inte har köpande av designmöbler som sitt huvudärende.Bild: Foto: Ingemar D Kristiansen
Då Malmös propra alternativt ängsliga medelklass konsulterar Norrgavel i frågor som rör bra inredningssmak, besöker Lundaborna Miljögården. Detta tvåvåningshus, strax bredvid shoppinggallerian Nova, är fyllt med allt som kommit att stå som symboler för god stil i hemmiljö. Från Eamesstolar till PH-lampor.
Några av dessa möbler och inredningsdetaljer finns representerade inne i den avdelning som går under namnet Annas kök och är en flottare motsvarighet till Ikeas matsal. Här kostar taklamporna nära fyrtio tusen kronor styck.
Det är här villrådiga besökare kan fundera över sina förestående inköp över en fika, det är hit personalen i butikerna i närheten går för att äta lunch. Många av matgästerna har passerkort i syntetband kring halsen, andra diskuterar pepparkvarnar och bordsdukar.
På menyn finns utöver dagens rätt, en veckorätt, soppa och några mackor och sallader med spännande innehåll. Glöm briebaguetterna, det här är roligare än så. Soppan går att beställa separat, men ingår om man köper en dagens. För fikagästerna finns småkakor, tarter, brownies och annat sött att mumsa på.
Det är ett lockande utbud, antingen man vill äta varm mat eller kanelbullar, trist bara att den inköpsansvariga inte orkat lägga några extra kronor på att beställa ekomjölk istället för vanlig.
När vi är här är både dagens och veckans rätt fisk. Den förstnämnda är en ångad torsk med brynt smör, hackat ägg, pepparrot och kokt potatis för 95 kronor, för en tjuga extra får man den stora portionen. "Veckans val" är en stekt röding med gnocchi, kantareller och gremolata för 145.
De här rätterna är olika på nästan alla sätt, och nu tänker vi inte på ingredienserna. Medan torsken är mild och skir, är rödingen hårdstekt och flottig. När de oskalade, små potatisarna kokats exakt lagom länge, består gnocchin av en hög kladdiga bitar vars stekyta inte hindrar dem från att fastna i varandra och bilda en enhetlig hög av klet.
Äggen till torsken är stiligt hackade i overkligt små kuber, pepparroten är rivig och smöret nötigt och fint. Rödingens kantareller är istället sladdriga och slarvigt slängda på tallriken.
En rätt är delikat, den andra medioker. Hade de inte burits ut från samma kökslucka, hade vi vägrat tro på att de härrört från samma kök.
Vi väljer ändå att lita på kockarnas kompetens och anar att deras standard oftare ligger på torskens nivå än på rödingens. För när vi tittar in på hemsidan nästa gång för att läsa menyn, ser vi att gnocchin nu är utbytt mot lantbröd.
Det var alltså inte bara vi, utan även kökspersonalen som var missnöjd med den.
Vi tycker gott att man kan gå hit och äta, även om man inte har några planer på att shoppa designmöbler. För köper du något ätbart hos Anna, får du sitta på de dyra stolarna alldeles gratis.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen