Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bedrägerihärva spåras till Malmö

Flera hundra har slagit larm om bluffakturorna, men mörkertalet – de som fallit till föga och betalat – tros vara stort.

Fakturorna har gått ut i mängder och till ett tvärsnitt av befolkningen. Barn och äldre, kvinnor som män, ingen tycks ha skonats när blufföretaget skickat ut sina fakturor med krav på alltifrån 800 kronor till flera tusen.
Det som företaget kräver betalt för är att användare klickat sig in på internet och sett olika porrklipp. Men enligt Magnus Nilssons misstanke är det bara ett svepskäl för att få folk att betala.
På bara tre veckor har Malmöpolisen fått in flera hundra anmälningar. Samtidigt svämmar olika internetforum över med kommentarer från oroliga enskilda som säger sig vara drabbade.
De som försökt bestrida fakturorna genom att ringa upp, har bemötts av aggressiva personer som hotat med rättsliga påföljder om betalning inte sker. I rädsla inför att hamna i större problem, faller vissa till föga och betalar, vet Magnus Nilsson.
– Förövarna hotar med stämningar och skräms genom att säga hur dyrt det kan bli om de låter bli.
Tomma hot, om man får tro honom.
– Jag vill nog påstå att man omöjligt kan ha ingått ett avtal genom att klicka sig in på en hemsida.
Han vill inte spekulera i hur mycket ligan dragit in, men av erfarenhet vet att han härvor likt denna kan omsätta mångmiljonbelopp.
– Dessutom cirkulerar rykten att polisen inte utreder de här sakerna. Det är fel, säger Magnus Nilsson.
Tvärtom uppmanar han att anmäla bluffakturorna till polisen. Och han avråder alla från att betala.
– Att ringa företagen och klaga lönar sig inte. Det fungerar bara på seriösa företag, det bästa är att skriva ”bestrider” på fakturan och skicka tillbaka den till företaget.
Företaget bakom fakturorna har svartlistats av Svensk Handel. Företaget påstår sig ha säte på Marshallöarna, ett skatteparadis i Mikronesien. Men trots förutsättningarna tror Magnus Nilsson att förövarna är betydligt närmare än så.
– Vi vet att kontonumret till fakturorna går till ett konto i Malmö, säger han.
Läs mer: Bluffbolag pressade småföretag på 50 miljoner, A28.
Gå till toppen