Kultur & Nöjen

Låt sniglarna komma in

Att titta in i ett kylskåp att är som att öppna en begravningsplats.” Dessa genialiska ord är inte mina, de är myntade av den italienska matfilosofen Carlo Petrini.
Jag träffade honom i helgen på hans gigantiska matmässa Terra Madre i  Torino, med över 200 000 besökare. Detta sker visserligen bara vart annat år, men i gengäld hittar du där hundratals olika matprodukter från hela världen. Från nästan enbart småskaliga och ekologiska producenter. Det är alltså inte bara skäggiga hipsters i Brooklyn och Portland (med tygpåsar) som gillar sånt här.
Carlo Petrini startade för tjugofem år sedan en liten rörelse som heter Slow Food, idag finns den i 150 länder och har 100 000 medlemmar. Syftet var att ge tillbaka stoltheten till små hantverksmässiga matproducenter som höll på att bli utrotade av stora matföretag.
Man kan säga att han har lyckats väl, idag håller detta på att bli exklusiva och attraktiva varor.
I början sågs Slow Food bara som ett pseudo-nostalgiskt statement, en utopisk vision utan verklighetsförankring. Idag är det ingen som avfärdar detta längre, småskalighet och råvarukvalitet har spridit sig från topprestauranger till delikatessbutiker och sen in i hemmen.
Märkligt nog är Slow Food ganska tysta av sig här i Sverige. Deras logga är inte en aggressiv tiger eller en kungsörn. Utan en snigel.
Idag är vi ca 7 miljarder människor på planeten, en miljard av oss svälter. Men vi producerar mat som räcker till 12 miljarder människor. Detta är aktuella siffror från FN. Tar man en liten titt in i vilket kylskåp som helst, så ser man verkligheten bakom siffrorna. Burkar, tuber, flaskor och inplastad mat som aldrig levt, och aldrig kommer ätas upp.
Varför får till exempel en lunch sällan kosta mer än 100 kr på en restaurang för att vi ska äta den, när detta i princip är omöjligt lite pengar för att en krog ska kunna servera något vettigt. Samtidigt som en bil eller en ny soffa uppenbarligen kan få kosta tusentals fler kronor än de flesta egentligen har råd med.
Det kan nog vara en god idé att släppa in fler långsamma små sniglar i våra liv, inte bara snabbmakaroner med kungsörnar på.

3 tips

1. Slow Food. Den lilla snigeln Slow Food stöds av FN och EU, och arbetar nu för att etablera sig på bred front i  Afrika. www.slowfood.com
2. Terra Madre. Mängder av aktiviteter inom mat över hela världen, även om mässan i Torino vart annat år är den främsta. www.terramadre.info
3. FAO. Food and Agriculture Organization är ett organ inom FN som arbetar för att motarbeta svält. www.fao.org
Gå till toppen