Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Röd vallfärd i jakten på den ”vita draken”

Xibaipo. På torsdag i nästa vecka inleds den kinesiska partikongressen, där Kinas nya ledare kommer att utses. Sydsvenskans medarbetare Ola Wong har besökt det kinesiska kommunistpartiets ”heliga plats” Xibaipo, där invånarna väntar på att få välkomna sin nya ledare.

I Xibaipo, den kinesiska revolutionens heliga plats, kan folk inte enas om Mao Zedong bara var en ”vidunderligt stor ledare” som Zhu Bing, en tjänsteman vid det statliga jättebolaget State Grid tycker, eller en ”vit drake återfödd som människa”, som Li Xueqi, från stadens Fuyangs reklamförbund menar.
Eller bara ”Den största av alla gudar” som Shi Suge anser.
Hennes svärfars far träffade ”den store ledaren” som 15-åring i slutet av 1940-talet, när Mao hade upprättat Röda armens högkvarter här i Xibaipo, en fattig ort i Hebeiprovinsens berg.
Denna närhet till den första generationens kommunistledare har gjort att både Hu Jintao och Xi Jinping, som är tippad att bli ny partiledare vid nästa veckas kongress, har besökt familjens hem, med stats-tv:s kameror i släptåg.
Det har också betytt att familjen kunnat starta en restaurang, som serverar fasan och lokala läckerheter. Affärerna går bra: Varje dag skickas 5 000 ”röda turister”, partimedlemmar och tjänstemän till Xibaipo för att stärka deras känslor för partiet.
Xibaipo kan mycket väl bli det första stället Xi Jinping åker till om han som väntat blir ny ledare.
Det var nämligen det Hu Jintao gjorde efter att han tog över som partiledare 2002. I ett tal i Xibaipo sa han att partiet skulle återvända till rötterna. Till en ”anda av enkel strävsamhet”, som Mao själv uppmanade partitjänstemännen till i ett berömt uttalande i Xibaipo över ett halvsekel tidigare. Politiken skulle skifta fokus från företrädaren Jiang Zemins brutala Shanghai-kapitalism till social rättvisa. Men Hu drog också fram Mao ur garderoben:  
– Vi kommer alltid att hålla upp maoismens stora ideologiska fana, sa Hu i ett uppmärksammat tal 2003. Partiledningen slutade att prata om ”de allvarliga misstag” som Mao gjorde under kulturrevolutionen (1966–76). Istället blev Mao en mytisk grundarfigur.
Xi Jinping valde Xibaipo som första resmål efter att han blev invald i den allsmäktiga Politbyråns ständiga utskott vid partikongressen 2007. Med den pilgrimsresan sände Xi en tydlig politisk signal att han var lojal mot partiets traditioner och kunde anförtros ledningen.
Varje år vid det kinesiska nyåret offrar Shi Suge till Mao på ett altare.
– Mao är en gud. Han är större än alla andra gudar. Större än Buddha, säger Shi.
Även om det ateistiska kommunistpartiet officiellt inte uppmuntrar Mao-dyrkan så är den tillåten. I muséets souvenirbutik säljs Mao-amuletter och statyer för att ge andligt skydd och framgång åt ägarna.
Shi vill inte höra talas om partiets egen utvärdering från 1980-talet som kom fram till att Mao var 30 procent dålig och 70 procent bra, eller de tiotals miljonerna som dog som en följd av hans kampanjer.
– Mao besegrade allt under himlen och befriade oss. Det är tack vare Mao vi kan njuta av allt vi gör idag, säger Shi, som är en av partiets 83 miljoner medlemmar.
Hu Jintao är däremot bara en vanlig människa, även om han gjort bra ifrån sig i Shis ögon.
– Folk har fått pension och sjukförsäkring. Alla vi vanliga människor gillar honom.
Om Xi Jinping säger hon bara att hon hoppas att han ska bygga ett ”harmoniskt samhälle”, vilket är Hu Jintaos ideologiska slogan.
Xi Jinping har inte lanserat någon egen ideologisk riktlinje än. Men det kanske kommer under kongressen. Då kan även ändringar i partiets konstitution göras. Det har spekulerats i att Xi Jinping kommer att försöka omvandla partiet från revolutionärt till det (evigt) styrande partiet. Skillnaden är att ett revolutionärt parti är våldsamt och omstörtande, medan ett styrande parti vill ha balans och kompromisser. Det vore den sista spiken i kistan på den verkliga maoismen. Historien om Mao måste då skrivas om så att han enbart blir grundaren av dynastin kommunistpartiet.
På flera sätt har det redan skett. I museets souvenirbutik får besökarna se kanoner, bredsvärd och de skor av vävt gräs som partikadrerna bar när de agiterade. Fokus är på nostalgi och kommunistpartiets rätt till Kina i kraft av segrare på slagfältet.
Däremot nämns knappt maoismens egentliga kärna: ständig revolution och klasskamp. Shi hoppas hur som helst att Xi Jinping ska komma till hennes restaurang efter partikongressen. Det vore en stor ära, och ovärderlig reklam. Li Xueqi däremot tycker att det är för dålig fart på dyrkandet i Xibaipo. Han berättar att när han besökte Maos hemort i Hunanprovinsen kunde de offra och tända rökelse, det var liksom mer på riktigt.
Restaurangägaren Shi Suge poserar framför en bild på Xi Jinping när han besökte hennes svärföräldrar i Xibaipo. Xi Jinping väljs troligen till ny ledare för det kinesiska kommunistpartiet vid partikongressen som inleds den 8 november.

Xibaipo

Kommunistpartiet och Röda Armén hade sitt högkvarter i Xibaipo 1947–1949. Det var under den tiden partiet gick från att vara borträknade underdogs till att besegra den USA-stödda nationalistregimen och utropa Folkrepubliken Kina.
I Xibaipo höll Mao ett berömt tal där partitjänstemän uppmanades till en “anda av enkel strävsamhet”. Partiet höll även ett plenummöte 1949 där de bestämde hur landet skulle styras. Hela renoveringen av Xibaipos till turistort kostade 3,2 miljarder yuan, ungefär lika mycket i kronor.

Fakta: Partikongressen

Den 8 november börjar Kommunistpartiets artonde kongress som troligen avslutas den 14 november, även om inget slutdatum ännu annonserats.

Då väntar generationsskifte i ledningen. 14 av 25 politbyråmedlemmar och sju av nio i den allsmäktiga politbyråns ständiga utskott kommer att bytas ut. Tre fjärdedelar av den centrala militärkommissionen och en stor del av Kinas regering får nya ansikten. Cirka 60 till 70 procent av Kinas ledning kommer att gå i pension.

Troligen blir det Xi Jinping som tar över från Hu Jintao som partiets generalssekretare. Xi väntas då få styra Kina i tio år, till 2022.

Uppskattningsvis 2 300 delegater från hela landet kommer att mötas i Peking.

De tre viktigaste posterna i Kina är Kommunistpartiets generalsekretare, ordförande för centrala militärkommissionen och president för Folkrepubliken Kina.

Många spekulerar i att Hu Jintao kommer att försöka behålla posten som ordförande för centrala militärkommissionen under en övergångsperiod, på samma sätt som företrädaren Jiang Zemin gjorde. Källa: ECFR

Läs alla artiklar om: Valet i Kina
Gå till toppen