Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

En tätare stad kan ge ny grönska

Träd som står i vägen och träd som absolut måste räddas. På nya stadsträdgårdsmästaren Karl-Oscar Seths bord landar allt från vardagsproblem till epokgörande nya stadsprojekt. Själv landar han gärna i Stadsparken.

Han står under en stor bok i Stadsparken med höstsolen i ögonen. I rabatterna kring fontänen kämpar sig några rosa rosor kvar från sommarens arrangemang, men joggarna som studsar förbi har toppluva. Den här tiden på året handlar mycket av Karl-Oscar Seths arbete om planering. Inför jul, valborg och en ny vår. En stadsträdgårdsmästare får inte ledigt bara för att blommorna i rabatterna vissnar. Karl-Oscar Seth beskriver sin vardag som fylld med möten. Det kan gälla en akututryckning till ett växtparti eller planering av dagvattensystem i nya stadsområden.
– När växterna växer så sköter de ju jobbet själva. Det är före och efter den tiden som vi jobbar mest, säger han.
I augusti efterträdde han Lars Jacobsson som gick i pension och efter många år på posten ”kunde varenda kvist i kommunen”. Karl-Oscar Seth har en bakgrund som landskapsingenjör och landskapsarkitekt. Tidigare har han jobbat med allt från placering av 3G-master och golfresorts till traditionell landskapsarkitektur i staden. Möjligheten till kontakt med medborgarna var en av anledningarna till att Karl-Oscar Seth tackade ja till jobbet i Lund. Det dröjde inte länge innan telefonen började ringa.
– Det ringer folk som inte alls är särskilt glada. Ibland är det väldigt befogat och vi är alltid intresserade av synpunkter. Men vi kan inte heller åka ut och såga ner en 300 år gammal ek bara för att den skräpar ner på någons bil.
Han gillar att Lundaborna bryr sig om sin omgivning, vilket märks inte minst när debatter blossar upp om syrener vid Domkyrkan eller plataner på Clemenstorget. I intressekamper är det inte självklart att Karl-Oscar Seth står på växternas sida.
– Jag hoppas att jag är en person som kan hjälpa till att hitta lösningar. I vissa sammanhang är det mitt jobb att hitta kompromisser som faktiskt funkar. Samtidigt finns det tillfällen när jag bara måste säga ”glöm det” och strida, säger han.
Just förtätningen av staden är något av de mest spännande som pågår just nu tycker Karl-Oscar Seth. Hur en växande stads invånare ska samsas om framtida grönområden innebär utmaningar för en landskapsarkitekt. Han pratar om takträdgårdar högt över marken och gröna väggar som kan skapa mångfald – och rena luften. Klart är i alla fall att en park inte bara kan vara en park, utan bör vara multifunktionell med plats för fysisk träning, lek och tillfälligt omhändertagande av dagvatten.
Inte helt otippat ligger Stadsparken nära Lunds stadsträdgårdsmästares hjärta. Här firade han själv valborg som student. Hit går han gärna om han har tid över mellan två möten. Nu ser han fram emot att kunna färdigställa den nya södra delen, med ett stort motionsområde med beachvolleyplaner, utegym och bouldering – klippblock att klättra på. Just nu pågår också planeringen för fullt inför valborg 2013. Karl-Oscar Seth är ingen festmotståndare.
– En park är gjord för att folk ska ha roligt där. Sedan måste vi jobba hårt för att det inte ska ske några olyckor eller att parken skadas. Men det är det värt. Vi hoppas att den nya delen ska ge mer utrymme för att kunna klara folksamlingar, säger han.
I sin egen trädgård i huset i Limhamn i Malmö har han fruktträd – äpple, fikon och körsbär. Men när han kommer hem vill han helst inte vara någon trädgårdsmästare.
– Det är väl inte så att jag släpper jackan i hallen och går rakt ut och lägger mig i jorden när jag kommer hem direkt.

Karl-Oscar Seth

Yrke: Stadsträdgårdsmästare. Arbetsleder sjutton personer som arbetar med planering, genomförande och drift inom park och natur.
Ålder: 38.
Bor: I hus i Malmö. Uppvuxen i Tageborg utanför Gislaved i Småland.
Familj: Fru och två barn.
Gå till toppen