Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skånska resor till andeläkare

Minst två skånska företag säljer resor till en man i Brasilien som påstår sig kunna bota cancer genom kontakter i andevärlden. Bluff, menar kritikerna.

John of God driver anläggningen Casa Dom Inacio de Loyola i Abadiânia i Brasilien. De övertygade kallar stället för "Casa" – hemma. Just nu finns flera skånska resenärer på stället, strax sydväst om huvudstaden Brasília. Och att döma av de minst tio svenska arrangörer som saluför resor via hemsidor åker flera hundra svenskar dit årligen.
I marknadsföringen påstår sig John of God ha botat 15 miljoner människor sedan han inledde sin healingverksamhet på 1970-talet.
Besökare utlovas avslappning och gudomlig närvaro, men även kristallterapi och särskilt nyttigt vatten att dricka. Det kan kosta 15 000 till 25 000 kronor för resa och vistelse i mellan en och två veckor.
Huvudmetoden för att bota sjukdomar är handpåläggning, enligt marknadsföringen. Men det förekommer också att John of God opererar med kniv eller tång. Han hävdar att han kan bota cancer, Parkinsons sjukdom och även aids, med särskilda metoder.
– En variant är att han stoppar in en peang, ett långt metallföremål, genom näsborren på folk ett gott stycke mer än en decimeter och vrider runt innan han drar ut igen. För en utomstående kan det se mycket egendomligt ut, säger Sven-Ove Hansson.
Han är professor i filosofi vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm och redaktör för tidningen Folkvett som ges ut av stiftelsen Vetenskap och Folkbildning. Han avfärdar John of God som en klassisk bedragare.
– Det han gör är i själva verket ett gammalt beprövat marknadstrick. Människokroppens anatomi är sådan att man kan stoppa in ett metallinstrument ganska långt i näsan utan att ställa till större skada. Förhållandevis låg skaderisk, ska jag säga, men ingen positiv effekt.
John of God skär även upp huden på sina patienter – ett par decimeters snitt med en skalpell – och plockar ut sjukdomen den vägen. Åskådare kan se hur han tar upp blodiga köttbitar ur såret, som enligt marknadsföringen varken blöder eller gör ont.
– Det är kycklingkött som han döljer i handen under ingreppet. Alla som kan trolla fram en kanin ur en hatt framför publik kan göra det han gör, avfärdar Sven-Ove Hansson.
– Det här är en djupt omoralisk verksamhet – ingen blir friskare för att man drar fram kycklingdelar ur ett öppet sår. Den som tjänar pengar på att sälja resor till det här stället borde kunna försörja sig på andra sätt.
De två skånska arrangörer som säljer resor till Abadiania finns i Tomelilla och Sjöbo (se artikel intill). I sin reklam talar de om att "högt utvecklade andeväsen" använder John of Gods kropp "... för att bota människor genom osynliga och ibland synliga operationer."
Omoraliskt eller inte, en arrangör får faktiskt lova vad den vill. Till och med att bota sjukdomar via kontakter med andevärlden.
– Du får egentligen göra precis vad som helst, var som helst och när som helst. Det spelar ingen roll vad det heter eller vad det är för metod, säger Andor Wagner, läkare och utredare vid Socialstyrelsen.
Bara hälso- och sjukvårdspersonal står under särskild tillsyn. En sjuksköterska som säger sig kunna driva ut cancer ur kroppen via handpåläggning kan få en smäll på fingrarna. Men inte en privatperson.
– Den som känner sig drabbad eller lurad får gå till polisen och driva det som ett allmänt åtal och begära rättelse den vägen, säger Andor Wagner.
Jag kan alltså öppna eget och påstå att jag botar hjärncancer via bön och ta betalt för det?
– Ja, det är den lagstiftning Sverige har sedan lång tid tillbaka. Sen är det olämpligt av många andra skäl – den som tjänar pengar på det här är verkligen bondfångare.
Han menar att det är lätt att förstå dem som betalar för att få hjälp.
– Det kan vara svårt sjuka människor som ser det här som sista halmstrået. Det är en trevlig upplevelse för dem med vänliga människor som tar emot dem. Men jag tycker att det är oschyst att lura människor som är i nöd, oavsett om det gäller sjukdomar eller något annat.

John of God

• Heter egentligen João Teixeira de Faria och är 70 år gammal.
• Har ingen läkarutbildning utan beskriver sig själv som en "enkel bonde" som i ungdomen fick uppenbarelser av sina andeväsen att han var en helare.
• Använder titeln "transmedium" och hävdar att hjälpsökande letade upp honom och bad om att få bli helade.
• Han har gripits flera gånger för att ha spelat läkare utan legitimation och har dömts till fängelse en gång.

John of Gods behandlingsmetoder

• Förutom olika typer av meditation med bön kan besökare vid Casa Dom Inacio de Loyola bada i ett särskilt rent vattenfall, skriva brev till gud och ta emot örter som andeväsendena rekommenderar.
• Kristallbad innebär att kroppen blir belyst genom specialslipade bergskristaller.
• Operationer – både med och utan ingrepp som syns. Görs även inför åskådare, utan bedövningsmedel eller sterila instrument. Och utan smärta. "Alltsammans förbluffar läkarna", enligt reklamen hos researrangören i Tomelilla.
• Surrogatoperation. Den som inte själv kan resa till Brasilien och ta emot behandling kan skicka sitt foto med en vän som får sitta i ett operationsrum med fotot och ta emot de helande energierna.
• Den som är kvar hemma i Sverige måste bete sig som en patient. Bland annat: ligga till sängs i 24 timmar efter operationen, inte lyfta något tungt påföljande vecka och ta de örter som föreskrivs.
Gå till toppen