Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Han var bohem med ett betydande ordningssinne

Claes Beyer, Göteborg, har avlidit i en ålder av 75 år. Hans närmaste är hustrun Marianne, sonen Hans med familj från ett tidigare äktenskap, Mariannes barn Ann-Sophie och Kalle med familjer samt bröderna Ragnar och Tom Beyer med familjer.

Claes Beyer började år 1963 på Mannheimer & Zetterlöf Advokatbyrå i Göteborg.
År 1990 fusionerades Mannheimer & Zetterlöf med Carl Swartling Advokatbyrå. Claes Beyer blev den förste ordföranden för delägarmötet i den nya byrån Mannheimer Swartling.
Att vara ordförande för ett möte med många delägare i en advokatbyrå är en uppgift i jämförelse med vilka andra uppdrag som mötesordförande får ett skimmer av idyll över sig. Claes Beyer genomförde uppgiften med glimten i ögat och fasthet i klubbhanden.
Han blev också senare den ledande advokaten i Sverige som ordförande på bolagsstämmor, särskilt i stora börsnoterade bolag. På advokatbyrån verkade han i nästan femtio år.
Claes Beyer spelade en framträdande roll i de svenska börsbolagens självreglering. Han var ledamot av bland annat Näringslivets Börskommitté och Aktiemarknadsnämnden. Han hade fallenhet för att omvandla intressanta, och för all del även ointressanta, teorier till praktisk handling och var förtrogen med bolagens vardag. Bland annat arbetade han i drygt tio år med koncernledningen i AB Volvo.
Han var ordförande i Sveriges advokatsamfund, ledamot av flera statliga utredningar, ordförande i Institutet mot mutor, ledamot av styrelsen för GöteborgsOperan samt gästprofessor vid Göteborgs Universitet. Han publicerade också en rad artiklar i olika juridiska ämnen.
På 1980-talet tog han initiativ till, och utarbetade själv i stora delar, Advokatsamfundets rättssäkerhetsprogram som blev uppmärksammat och mycket uppskattat. Programmet fördjupade och gav stadga åt diskussionen om rättssäkerhet. Vi har fortfarande nytta av den insatsen.
Claes Beyer hade humanistisk bredd och en, visserligen tyglad men dock, böjelse för filosofi. Man kunde till och med i enstaka fall beslå honom med djupsinnigheter, ehuru han aldrig lät detta gå ut över ett otvunget umgänge. Han förenade allvar med esprit.
Han var bohem med ett betydande, men aldrig besvärande, ordningssinne. Han var blixtsnabb i repliken och utstrålade intellektuell briljans. Ett stort intresse, förutom för litteratur och musik, hade han för den bohuslänska skärgården och segling. Ett intresse som i hög grad delades av hans hustru Marianne.
Hans positiva grundinställning, nyfikenhet och glada skratt skapade goda möten, både privat och i yrket.
Gå till toppen