Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Längtan att ta plats gjorde blyg pojke till skådespelare

Under uppväxten var Dirty dancing-aktuelle Per Graffman blyg och försagd. Han fick kämpa för att ta plats i konkurrens med sin utåtriktade storebror.
Som skådespelare har han utvecklat sin sociala sida. Likafullt njuter han av ensamma stunder med kajaken.

Drivkraften bakom skådespeleriet för Per Graffman är att ta reda på mer om hur andra tänker.Foto: Maja Suslin, ScanpixBild: Maja Suslin, Scanpix
Efter decennier som huvudsakligen ”den tjusige killen” är Per Graffman aktuell som pappan i ”Dirty dancing”. En stor förändring.
Jo, i princip håller han med, i bänken vid fönsternischen som vetter mot trädgården där han odlar sparris, kronärtskockor och annat ätbart som går att förädla i köket efter mottot hellre lite, men naggande gott.
– Mest har jag spelat den tjusige killen och är nu på väg mot ”pappafacket”. Men jag gjorde också den invandrade taxichauffören Ali i filmen ”Före stormen”, en roll som inte alls var tjusig, säger han och påminner om såväl Guldbaggenomineringen som de lysande recensionerna.
Men visst kan utseendet vara en fälla, menar han.
– Man måste bevisa att man inte bara är ett skal. För att inte fastna i ett fack måste man vara aktiv för att kunna göra det man brinner för.
Det har han gjort! Ändå har han ansatts av tvivel.
– Ibland kan jag önska mig större trygghet och längre kontrakt och tänker att jag borde ha blivit jurist eller läkare. Men när det svänger på scen kan jag inte tänka mig ett roligare och mer stimulerande yrke. Drivkraften är att lämna mig själv och ta reda på hur andra tänker.
Det har varit utvecklande även på det personliga planet.
– Jag är inte naturligt social, yrket har gjort att jag har blivit öppnare för samarbete med andra.
Under barndomen satt han mycket för sig själv. Målade och ritade, var kreativ. Och konkurrerade med sin storebror.
– Jag kämpade med alla medel för att hinna i kapp honom. Det var svårt. Han gick i bräschen för sociala kontakter, exempelvis var det han som köpte glass medan jag stod bakom, försagd och blyg som jag var.
Denna längtan att ta plats tror sig Per Graffman ännu kunna skymta då han skärskådar gamla barndomsbilder.
Numera har dock allt förändrats. Relationen med brodern är fin, i yrket kan han både ta plats och få uppskattning.
Men livet rymmer mycket mer än jobb – tre barn som ska skjutsas till allsköns aktiviteter, trädgården och paddling.
– Att paddla kajak är att få vara bara kropp. Då är vardagen och förtreten långt borta. Naturen och arbetet i trädgården är kontrasterna jag behöver till det ofta abstrakta resonemanget i arbetet, säger Per Graffman.

Per Graffman

Aktuellt: Fyllde 50 år igår, den 5 november.
Gör: Skådespelare.
Bor: Älvsjö i södra Stockholm.
Familj: Hustrun Johanna, barnen Max, Jens, och Noa i åldrarna 18, 11 och 8 år.
Aktuell: Som Jake (Babys strikta pappa) i ”Dirty dancing” på Chinateatern. Har även medverkat i ”Walking with dinosaurs” på Globen.
Så firar jag födelsedagen: ”I Paris. När jag fyller 50 vill jag äta skaldjur med familjen i Paris.”
Om att fylla 50: ”Det känns att jag håller på med något roligt och meningsfullt i livet. Jag hör, ser och rör mig lite sämre, det är lite skrämmande, men jag är inte rädd för att bli gammal.”
Styrka: Envis.
Svaghet: Lite yvig.
Favoritplats: ”Tjurpannan naturreservat i Bohuslän har en öppen och väldigt karg natur. Fantastiskt!”
Blir lycklig av: ”När allting flyter på och löser sig praktiskt här hemma.”
Karriär i korthet: Sedan Göteborgs scenskola 1989 har han varit med i såväl teateruppsättningar som ett tiotal tv-produktioner och långfilmer.
Gå till toppen