Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dirshe sätter fart på MAI

Med Rizak Dirshe som frontfigur satsar Malmö AI 100 000 kronor inför nästa säsong för att åter få fart på medeldistanslöpningen i klubben.

Rizak Dirshe i fullt arbete bland stretchande löpartalanger. Här hjälper han Abdullahi Mohamud att få ordning på benmusklerna.Bild: Foto: Emma Larsson
Ett samarbete med löparakademin i Stockholm gör att Dirshe slutligen får chansen att utveckla sina tankar kring en löparskola.
– Äntligen faller allting på rätt plats. Det här kan lyfta MAI, Malmö stad och hela Sverige i framtiden. Det vi ska försöka göra har inte så många greppat om tidigare.
– Det är lika mycket ett socialt projekt som att hitta nya löpartalanger, säger Rizak Dirshe som i princip kommer att jobba heltid med löpare nästa år.
I Malmö har han i några år varit inblandad att hjälpa ungdomar från det utsatta land han själv kommer ifrån – Somalia.
MAI har redan igång ett tjugotal löpare och gruppen blir bredare och bredare.
Vem vill inte ha Rizak Dirshe som tränare och dra nytta av hans stora kunskaper.
– Man lever i en skyddad värld när man är elitidrottare. Efter EM 2010 som blev mitt sista mästerskap var jag i Rosengård och gick omkring. Rent ut sagt blev jag skräckslagen. Chockad. Jag såg ju nästan inga vuxna, barnen drog omkring hur som helst.
Så nu gör han allt för att integrera de utsatta ungdomar som söker sig till honom i det svenska samhället.
– Se mig som en extrapappa. Vi försöker hjälpa till med läxläsning, lagar mat, stöttar på olika sätt utanför idrotten.
Till sin hjälp har han löparentusiasten Staffan Westholm som koordinerar det hela och Isabella Striner, känd idrottslärare som för tillfället jobbar med ungdomar i FC Rosengård.
– Hon är väl extramamman, säger Rizak Dirshe.
I träningsgruppen finns dottern Patricia Striner också med, en 15-åring som tränare Dirshe tror mycket på.
– Nästa år är hon med på ungdoms-VM, säger han.
Abdi Nassir – en 19-åring som gjort 1,54 på 800 meter med bara ett års träning – och Warsame Hassan – 14-årig jättetalang – är två från projektet som Dirshe gärna vill framhålla.
Det är en mix mellan flickor och pojkar och från de mest skiftande bakgrunder. Rizak Dirshe har själv börjat från noll i Sverige och känner väl till svårigheterna.
– Vi har kunskapen och resurserna. Nu försöker vi ge ungdomarna ett bra verktyg att hjälpa sig själva.
I MAI tror man mycket på satsningen.
– Rosengård är för närvarande basen för oss, men vi ser fortsättning på Lindängen och andra områden. Ungdomar som varit med i projektet en tid ansvarar nu för att locka nya grupper. Vi har en tjejgrupp och en killgrupp igång. Det handlar inte bara om löpning utan även att lära ungdomar ta ansvar och utvecklas som personer, säger MAI-ordföranden Tomas Strandberg.
Projektets totalbudget 2013 ligger kring 400 000 kronor.
Invandrare från Somalia är den snabbast växande invandrargruppen i Sverige. Idag finns cirka 40 000 personer här och enligt Migrationsverkets prognos blir det 20 000 ytterligare asylsökande och anhöriga nästa år. Men bara en av fem invandrade somalier har arbete.
En viktig förklaring till de stora svårigheterna att få jobb i Sverige är enligt en rapport beställd av regeringens framtidskommission att sjuttio procent har låg eller okänd utbildning. Källa: Ekot
text: Richard Åkesson
richard.akesson @sydsvenskan.se

Rizak Dirshe

Ålder: 40 år.
Bor: Lägenhet i Malmö.
Familj: Barn och familj i London.
Yrke: Omsorgspedagog.
Bakgrund: Född och uppvuxen i Somalias huvudstad Mogadishu. Mamma Madina ville att sonen skulle få ett bättre liv undan somaliska gerillakrigare och skickade Rizak till släktingar i Australien. Men den resan slutade hos passpolisen på Arlanda 1991 eftersom han hade ett felaktigt pass. Så han hamnade på en förläggning i Kiruna istället, började löpträna och 2001 slog han sig slutligen ner i Malmö.
Löparkarriär: 24 SM-guld för MAI, den näst meste i klubben genom tiderna. EM-nia på 1 500 meter 2006. Svensk rekordhållare på 800 meter. 1.45,45 (2003).
Gå till toppen