Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya asylboenden planeras i Skåne

Migrationsverket ser just nu varje övergiven stugby, kursgård, vårdinrättning och vandrarhem som potentiell flyktingförläggning. I dagarna öppnas två nya anläggningar i Skåne. Ytterligare en handfull asylboenden är på gång.

Migrationsverket driver idag två provisoriska flyktingförläggningar i Skåne, Blinkarpsgården i Röstånga samt Violens vandrarhem i Köpingebro.
Men verket är just på väg att öppna två nya boenden. Även Sandskogens stugby utanför Ystad och Fredriksbergs kursgård i Köpingebro ska omvandlas till flyktingförläggningar.
I kväll hålls ett informationsmöte i Köpingebro där grannar och andra intresserade ska få veta vad som är på gång.
– Dessutom har vi ytterligare ett par anläggningar på gång som kan ge oss drygt 300 nya platser, säger Mårten Mårtensson, operativ chef för Migrationsverket i Malmö.
De nya hyreskontrakten strider mot verkets policy. Asylsökande ska egentligen bo i lägenhet. Antingen i eget boende med landsmän som befinner sig i Sverige sedan tidigare. Eller i hyreslägenheter som Migrationsverket handlar upp från olika fastighetsbolag.
– De anläggningar vi tecknar kontrakt på nu är tillfälliga boenden i en prekär situation. Det handlar om att ge människor en sängplats och tak över huvudet i ett läge när vi väntar oss 54 000 nya asylsökande under nästa år, säger Mårten Mårtensson.
Merparten av de boende är syriska medborgare. De kraftiga flyktingströmmarna ut ur Syrien tvingar Migrationsverket till snabba nödlösningar.
Runt om i landet görs olika typer av fastigheter om till asylboenden. Ålderdomshemmet i Gäddede, Visjögården i Lessebo, Lysingsbadet i Västervik samt campingplatserna i Borgholm, Skellefteå och Byske är bara några exempel på anläggningar som anpassats till en akut flyktingkris.
Nöjesprofilen och expolitikern Bert Karlsson har erbjudit Migrationsverket att hyra det gamla sanatoriet Stora Ekeberg utanför Skara som flyktingförläggning.
Karlsson hyrde också under Balkankrigen på 1990-talet ut anläggningen som asylboende.
Bland Migrationsverkets hyresvärdar finns flera större aktörer. Vårdbolaget Attendo driver flera anläggningar, bland annat Blinkarpsgården i Röstånga. Göteborgsföretagaren Peter Grip hyr ut fyra anläggningar – i Askersund, Hisingen, Rävlanda och Verkebäck.
Migrationsverket försöker undvika att hyra anläggningar av personer med skatteskulder eller som på annat sätt är oseriösa. Samtidigt har verket brått att hyra in nya fastigheter.
– Det kommer hela tiden nya asylsökande. Och vi har problem med att personer med uppehållstillstånd sitter kvar i våra system. Det är ont om kommunplatser, säger Mårten Mårtensson.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen