Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nyheter

Skolauktion utan kvitton

Kartor, affischer, uppstoppade djur, möbler och andra gamla föremål från Centralskolan i Svedala såldes utan kvitton.

En människoskalle såldes på auktionen. Foto: Jenny ErikssonBild: Jenny Eriksson
Auktionsförrättaren ropade själv in skolans flygel.
Svedala kommuns välbesökta utförsäljning av skolinventarier gav kommunen 105 000 kronor, men har väckt frågor bland besökare.
Delar av Centralskolan ska rivas. Därför arrangerade kommunen nyligen en auktion av gamla skolplanscher, kartor, skolbänkar, musikinstrument och andra inventarier. Kommunens förtjänst blev 105 000 kronor.
Men några besökare reagerade över vissa inslag. För Sydsvenskan har de berättat om frånvaron av kvitton och att auktionsförrättaren själv gjorde inköp.
Åke Håkansson, administrativ chef inom Svedalas utbildningsförvaltning, var med och arrangerade. Han säger att man bedömde att inventarierna inte hade något större värde och att man därför ville genomföra auktionen på ett enkelt sätt och till låg kostnad. Någon värdering gjordes inte på förhand.
– Nej, vi hade kommit överens om att bara ropa ut grejerna. Blev det låga bud fick det bli så.
– Innan auktionen var alla våra andra skolor och förskolor och hämtade det mesta som var värdefullt och användbart. Resten var mest skräp men ändå sådant som folk kanske ville ha av nostalgiska skäl.
Frånvaron av kvitton förklaras med att man hade över 800 utrop.
– Vi hade en protokollförare som skrev upp beloppen. Några auktionsfirmor bad om och fick kvitton. Men vi hann inte skriva till alla. Då hade vi fått ha två extra personer som bara ägande sig åt det, säger Åke Håkansson.
Aktionsförrättare var Hans-Åke Olsson, pensionerad kommunanställd med erfarenhet som auktionsförrättare. Han ropade själv in skolans flygel och ytterligare några föremål.
– Jag hade meddelat i förväg att jag var intresserad av vissa föremål. Jag gav alla gott om tid att bjuda och frågade speciellt om det fanns andra bud, säger han.
Åke Håkansson har inte reflekterat över om en auktionsförrättare bör avstå från att lägga egna bud.
– Jag är dåligt insatt i hur sådant här brukar gå till. Men han tillkännagav ju sina egna bud och alla hade möjlighet att bjuda över, säger Åke Håkansson.
En del föremål var juridiskt komplicerade att sälja. Därför skänktes ett antal uppstoppade utrotningshotade djur till en av kommunens förskolor. Att sälja dem hade krävt tillstånd från Jordbruksverket. Däremot såldes icke utrotningshotade uppstoppade djur.
Även en människoskalle av okänt ursprung gick under klubban. Försäljningen av den mänskliga kvarlevan väckte ingen etisk förhandsdiskussion.
– Nej, inte när det gällde skallen. Men det fanns också ett människofoster i formalin. Det tog vi inte med på auktionen av etiska betänkligheter. Fostret finns numera på en annan skola.
Kommer det att bli fler utförssäljningar av skolinventarier?
– Vi har ju Röda skolan intill som också står tom. Där finns en del grejer som kanske kan säljas. Men inget är bestämt.
Gå till toppen