Fotboll

Värnamo passar Sverrisson

Han är fortfarande tonåring men har redan fullbordat sin sjätte A-lagssäsong.
Oskar Sverrisson har gång på gång den här säsongen visat sin obändiga isländska urkraft i Lunds BK.

19-årige Oskar Sverrisson trivs alldeles utmärkt i Lund och med förtroendet han fått som mittback i ”Krubban”. I kväll mot IFK Värnamo ska det första steget tas mot avencemang till superettan.Bild: Foto: Patrick Persson
En vänsterback som kom från Höör i vintras och har blivit en nyckelspelare direkt som mittback.
– Nisse behövde en mittback. Han testade mig och det gick bra.
Nisse, det är Nisse Bagare eller Nils-Erik Persson, Krubbantränaren, som plockat ihop ett framgångsrikt Lundalag den här säsongen. Oskar Sverrissons slitstarka spel har en hel del i den framgången.
– Jag testade i Trelleborgs FF i vintras också, men det känns som om jag gjorde rätt. Jag trivs bra i Lund. Jag har fått spela mycket och fått stort förtroende.
24 matcher från start, en gång avstängd, och ett inhopp. Två mål under den säsong där Lunds BK blev tvåa, fem poäng efter Örgryte.
– Otur för oss att ha Örgryte i år. 56 poäng brukar man ju vinna serien på.
Lunds BK står inför ett nytt kval till eliten. Fotbollen är het i Lund även om det inte känns så på Klostergården dagen före kvalmötet. Mulet och blåsigt.
Oskar Sverrisson är i god tid till träningen. Stämningen är på topp. Han tror på en kvalfest i universitetsstaden som så hett trängtar efter elitfotboll.
Ett hundratal fans ska gå i samlad trupp från centrala Lund till Klostergården, det har väl aldrig hänt tidigare.
– Lund ska ha ett lag i eliten. Jag tycker att det borde kunna komma två, tre tusen och titta på matcherna i superettan. Men då måste vi åstadkomma något på plan som lockar också, säger han.
Motståndet står IFK Värnamo för. Ett formlag som i sista stund räddade sig till kval i superettan på Trelleborgs bekostnad.
Start på Klostergården och returmöte på söndag på Finnvedsvallen i Värnamo.
En tuff uppgift – men Oskar Sverrisson gillar den. Han trivs med och i Värnamo.
– Det ska bli kul att få möta Värnamo. Jag har många roliga minnen från mina månader där, säger han.
Förra året gick Oskar Sverrisson ut fotbollsgymnasiet på John Bauer i Malmö. Hösten 2010 tillbringade han sex veckor i Värnamo och tränade under MFF-bekantingen Jonas Thern vid gymnasiet där. I den dagliga träningen på Finnvedsvallen fanns Thernsonen Simon, färske svenske mästaren Viktor Claesson (Elfsborg) och HIF-arna Joseph Baffo och Loret Sadiku. Kända spelare från talangfabriken som klubben gör reklam för.
– Det var ju året de vann division 1 södra och hade ett riktigt starkt lag. Men jag tyckte jag hängde med bra. Vi från Malmö bodde alldeles intill arenan. Det var roliga veckor.
Nu är det starka Värnamolaget skingrat och Oskar Sverrisson har ingen tidigare gymnasiepolare i motståndarlaget.
– Laget slog ju slutomgångarna nya allsvenskarna Brommapojkarna. De hade väl inte så mycket att spela för men Värnamo har ju radat tre raka vinster och verkar ha form och har alltid bra stöttning från supportrarna.
Spelare att se upp med?
– Anfallaren Vlado Zlojutro och mittfältaren Jonatan Ring. Två unga och dominerande spelare, tycker Oskar Sverrisson.
Med Jonas Thern som tidigare gymnasietränare och med Håkan Mattisson som fjorårstränare i Höör, så skulle ju Oskar Sverrissons fotbollsväg mot Malmö FF vara utstakad, tycker man.
– Det är klart att det skulle locka. MFF är mitt favoritlag ända sedan jag var liten. Jag såg MFF bli mästare 2004. Men nästa år tänker jag vara kvar i Lund och utvecklas. Och jag hoppas det blir i superettan.

Två lyckade kval av fem

1981 – kvalmiss
Seger i trean följdes av ett lyckat kval mot Degerfors i första steget till division 2 södra (motsvarande superettan) men förlust i slutsteget mot Oddevold. Hemmamötet följdes av 4 373 personer på Klostergården.
1982 – kvalmiss
Serieseger i trean. Förlust i första kvalomgången mot Saab/Derby.
1983 – kvalseger
Tredje seriesegern i rad. Direkt avgörande mot Bromölla. Seger hemma följdes av oavgjort borta. Bland målskyttarna: Roger Ljung. Avancemang till Södertvåan (motsvarande superettan). Endast ettårig sejour.
1992 – kvalseger
Kval till division 1 södra. Nu i serieform om sex lag: Uddevalla, leikin, Motala, Norrby och Nybro. Avgörande i näst sista omgången mot Motala, seger 1–0. Segerskytt: Richard Persson. Tvåårig sejour i Söderettan.
1999 – kvalmiss
Kvalserie till superettan i trelagsserie. Motståndet var Norrby och Ljungby. Bara en poäng i på tre kvalmatcher. Sista omgången spelades aldrig.

Oskar Sverrisson

Ålder: 19 (fyller 20 senare i november).

Familj: Mamma Anna, pappa Sverrir, storasyster Elin, storebror Jon.

Bor: På familjens gård i Ekastorp mellan Höör och Hörby.

Yrke: Ströjobbar, men lägger nästan all tid på fotbollen.

Fotbollskarriär: Började i Hörby som åttaåring. Debuterade som 14-åring i division I med Martin Ahlm som tränare. 2007: Division 5 Hörby.

2008: Division 6 Hörby.

2009: Division 5 Hörby.

2010: Division 3 Höör.

2011: Division 3 Höör.

2012: Division 1 Lund.

Gå till toppen