Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Jobbet är sjukt spännande”

Om Barbie haft en dator skulle Iris Classon ha varit programmerare för länge sen. Nu tog hon omvägen över ett antal år som dietist, näringsfysiolog och personlig tränare innan hon äntligen hittade rätt.

”Som programmerare kan du åstadkomma magiska saker, men risken att misslyckas är minst lika överhängande som när du försöker blåsa en riktigt stor såpbubbla”, säger Iris Classon, talare vid utvecklarkonferensen Øredev i Malmö.Bild: Foto: Åsa Sjöström
– Det behövs fler kvinnor i programmeraryrket. Tjejer vet inte vilka möjligheter de går miste om, säger Iris Classon.
Hon är student på Chalmers i Göteborg och en av få kvinnliga talare vid datautvecklarkonferensen Øredev som pågår i Malmö den här veckan.
– Jobbet är sjukt spännande, välbetalt med stor frihet och det är helt ok att ha högklackat och långa naglar. Då duger det inte att vi gör detta till en manlig syssla bara för det var pappa som tog hand om de tekniska problemen i hemmet när vi var små, säger Iris Classon.
Hon är något av en 28-årig färgstark naturkraft med ett synnerligen brokigt förflutet. Men efter ett långt sökande tycker hon sig ha hittat hem när hon förra året antogs till en programmerarutbildning. Det tidigare livet som bland annat dietist inom äldrevården ser hon som ett helt avslutat kapitel.
– Hela tiden handlade den tillvaron om att ge av sig själv till andra. Jag orkade inte till slut, för jag är en person som trivs absolut bäst när jag får syssla med något som jag kan uppslukas av i mig själv.
Dessutom behöver hon inte längre vara kortklippt och ha håret neutralt färgat i svart.
– Jag har alltid varit väldigt extrovert och klätt mig speciellt. Livet ska vara som en show. Fast en del av förklaringen till min stil kom när jag var 13 och fick diagnosen adhd, berättar hon.
Iris Classon har inte mer än 15 månader bakom sig inom programmerarfacket och avslutar sin utbildning först framåt sommaren. Men hon arbetar redan långt mer än heltid som anställd vid två olika IT-företag, bland annat som "teknisk missionär". Hennes blogg "kär i kod" är redan välkänd i branschen.
– Jag är fortfarande en nybörjare, men vet att nyfikenhet är basen för ett framgångsrikt lärande och tycker inte att någon ska sälja sig billigt.
Hon inser att hon kan ge ett lite stöddigt intryck, men menar att all den terapi som hon kämpat med för att klara av sin diagnos givit henne en självkännedom som gör att hon vågar vara tydlig.
– Dessutom är det alldeles för många tjejer som får panik inför programmerarvärlden trots att kvinnor är minst lika duktiga på logiskt tänkande och problemlösning som männen är. Min styrka ligger i att jag är snabb och får saker gjorda.
I hennes klass på Chalmers är fyra av 36 elever kvinnor. Dessutom har flera tjejer hoppat av utbildningen.
– Rent rationellt finns det inga skäl till varför det ska finnas fler manliga programmerare än kvinnliga. Köparna av mjukvara är säkert lika många kvinnor som män och kreativiteten ökar i grupper som är könsblandade.
Fast hon har ingen patentmedicin för hur man ska ändra på detta.
– Men ett starkt argument är att företagen faktiskt går miste om intäkter när branschen är så mansdominerad.
Hon ser en besvärande pojkaktig jargong formad av datorspelens värld som ett hinder längs vägen.
– Arbetslokalerna behöver inte ligga i källare och ha väggarna fulla med Star Wars-affischer.
Samtidigt menar hon att den stereotypt sunkiga datanörden i urblekt T-shirt och med dåliga matvanor knappast är en beskrivning av verkligheten.
– Mina goda vanor när det gäller mat och motion har jag tagit med mig från mitt förra liv och även om jag är lite extrem får jag med mig rätt många till gymmet eller ut på en mountainbike.

Detta är Øredev

Øredev är en av Europas största konferenser för programmerare och utvecklare av mjukvara och har i år runt 1 200 deltagare.
Bakom konferensen, som i år genomförs för åttonde gången står Malmöföretaget Jayway och ett 20-tal partners till bolaget, som Microsoft, Dataföreningen, Malmö stad och Nordic Game.
Øredev avslutas på fredag.
Gå till toppen