Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Lunchen kan hålla vikten i schack

Ät dig smal! Det kanske låter som paradox, men allt mer forskning pekar på måltidernas betydelse för den som vill gå ner i vikt.
Hur kommer det sig att de matglada fransmännen tillhör de smalaste i Europa? Den frågan har den franske sociologen Claude Fischler försökt att besvara genom att jämföra matvanor och attityder till mat i Frankrike respektive USA, det land som har fetaste befolkning i västvärlden.
– När amerikanerna talat om mat, talar de om näringsvärde och hälsa. När fransmännen talar om mat, talar de om smak och kvalitet. I intervjuerna återkommer de ofta till glädjen att dela en god måltid. Amerikanerna säger inte ett ord om att det finns något nöje med att äta, säger han.
En utmärkande sak med fransmännen är att de är mycket noga med måltiderna, enligt Fischler.
För att illustrera måltidernas betydelse har nu EU-organisationen FOOD låtit Sifo undersöka saken i Sverige. Det visade sig att feta personer, med ett BMI över 30, är sämst på att ta lunchrast. Hela 15 procent av dem äter aldrig lunch över huvud taget. Motsvarande siffra bland normalviktiga är 4 procent.
Gå till toppen