Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Inte alls jämlikt

”Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv.”
Någon ser ut att ha tagit hand om disken och vi vet troligtvis vem det är.Bild: Arkivfoto: Martin Lindeborg
Att bläddra i Statistiska centralbyråns (SCB) lathund om jämställdhet som gavs ut i veckan, gör mig både upplyft och förbannad. Upplyft eftersom jag påminns om att meningen ovan är Sveriges officiella politik. Den är ingen radikal åsikt, inget ”svårartat performancevrål” för att citera Göran Hägglund. Den är något vi gemensamt bestämt oss för att sträva efter.
Förbannad därför att de hinder som många vill beskriva som några små vägbulor på en bred motorväg, fortfarande visar sig vara berg. I de tio största yrkesgrupperna finns 1,5 miljoner anställda. I nio av dessa har män högre månadslön än kvinnor. Kvinnor känner sig mycket mer otrygga i den offentliga miljön. När det gäller arbete i hemmet har kvinnor under de senaste tjugo åren minskat det med drygt en timme per vardagsdygn. Under samma period har männen ökat samma arbete med åtta minuter. Åtta minuter? På tjugo år? Ironisk tennisapplåd här.
SCB sätter rubriken ”Jämställdheten står och stampar” på sin rapport. Om vi fastnar i ändlösa debatter om varför feminism ens behövs riskerar vi att saker börjar gå bakåt. Det finns de som tjänar på det. Det är inte kvinnorna.
Gå till toppen