Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Är inte detta köpläge?

Allt oftare hör jag rykten om Facebooks snara död. De har i normalfallet två typer av avsändare. Dels är det nätförståsigpåare som är så desperata i sin vilja att ligga i framkant att de dödförklarar saker som just är på väg att bli stora, dels är det finansanalytiker som tappar koncepterna inför de stora summor pengar de ansvarar för.
För en tid sedan skrev jag om hur samma fenomen just nu drabbar Google, och varför det saknar förankring i verkligheten. Därför alltså läge för lite balansering även vad det gäller Facebook.
I dag finns ungefär en miljard Facebookkonton. Det tillkommer fler nya Facebookanvändare än nya internetanvändare varje dag.
I hela världen finns 2,5 miljarder uppkopplade människor – en siffra som många uppfattar som överraskande låg. Men var och en förstår då vilken tillväxtpotential det finns i precis alla internetverksamheter.
Vad är det första en nyanländ nätinvånare gör? Skaffar ett Facebookkonto så klart. Inte enbart för att det är roligt – utan främst för att det är ekonomiskt rationellt. Via chatt och meddelandetjänster där kan man snart kommunicera med alla sina vänner, utan att betala för samtalsminuter eller sms per styck.
Facebook har stora utmaningar framför sig. Att tjäna bra med pengar, till exempel. I nuläget blir det inte ens en femtiolapp per användare och år. Ännu svårare är det på mobilen, och det är där framtidens internet finns.
Men om Facebook lyckas förverkliga hela sin potential – att bli den självklara kontaktvägen till hela världens befolkning, att bli utfärdare av global e-legitimation, att bli först med en fungerande global och helt digital valuta – kommer vinsterna bli obegripligt stora.
Facebooks aktiekurs har halverats sedan börsintroduktionen. Jag är ingen aktieanalytiker, men undrar försiktigt om inte detta är vad som brukar kallas köpläge.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen