Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Banker nekar betaltjänst

Nätbutiken Dark Entertainment i Osby stänger.
Bankerna vill inte förknippas med butikens utbud – och stänger av butikens betaltjänster.

Roland Hånell lägger ner sin nätbutik. Foto: Ronnie SmithBild: Foto: Ronnie Smith
Roland Hånell har handlat med skräckfilm i ett tiotal år. Hemsidans titlar utlovar våld, blod och massakrer i titel efter titel.
För mycket för att bankerna ska vilja erbjuda hans firma betaltjänster.
– Det började för fem år sedan. Sedan dess har jag gått igenom, och blivit utkastad från flera banker, säger Roland Hånell.
Någon motivering – annat än i svepande ordalag – har han inte fått. Inte heller någon kännedom om exakt vilka filmer, vilken del av Dark Entertainments utbud, som fått bankerna att dra öronen åt sig.
– Då hade jag ju kunnat plocka bort de filmerna, säger Roland Hånell.
Svenska banker och betaltjänster har etiska policys om att de inte ska samarbeta med olagliga verksamheter, som barnpornografi eller pengatvätt.
I regelverket finns skrivningar kring ”stötande beteende”, där saker som kan uppfattas som omoraliska också ska förbjudas.
– Det är ett ganska kort, allmänt formulerat stycke. Vissa saker är inte olagliga, men ändå stötande för den stora allmänheten, och därför ska man inte hålla på med dem, säger Jan-Olof Brunila, chef för Swedbanks kortbetalningslösningar, till SR Kristianstad.
För Roland Hånell har betalningsproblemen inneburit att han lägger ner skräckfilmsförsäljningen helt.
– Jag lägger ner, det går inte. Får sälja affischer med Justin Bieber istället.
Det som irriterar är att det – enligt honom – finns flera stora nätshopar som säljer samma filmer som han gjort.
– De stora verkar däremot inte ha några problem med betaltjänsterna. Men de kanske är för stora för att bankerna ska vilja ge sig på dem, säger Roland Hånell.
Gå till toppen