Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

Bengtsson på hemmaplan

Den förre världsettan är hemma för Flyinges stortävling på onsdagskvällen

Kulissen är stora ridhuset i Flyinge och en 1.20–hoppning som pågår i bakgrunden. Den förre världsettan är hemma för Flyinges stortävling på onsdagskvällen, den enda tävlingen han rider i Sverige innan Världscupfinalen i Göteborg i april. Han funderar kring den säsong som håller på att ta slut.
– Jag var sexa i finalen av Världscupen, leder Global Champions Tour inför finalen och var världsetta i tio månader. Men för att komma allra högt upp får man inta ha otur.
Säsongens besvikelse var utan tvekan OS. Hans häst Casall la Silla trampade sig och Rolf–Göran tvingades bryta.
– Det var en dröm som gick i kras, en dum grej.
En dum grej?
– En skada kan du förutse, om en häst brukar trampa sig kan du sätta på boots och andra skydd. Men det här, Casall la Silla har aldrig trampat sig. Av alla helger så händer det i OS.
Nu har han lagt det bakom sig. Casall ska få chansen att ta revansch i den pennigstinna finalen av Global Champions Tour i Abu Dhabi om två veckor och själv vet Rolf–Göran att det kan svänga kraftigt i hästbranschen.
– Det är så små marginaler, för att lyckas fullt ut måste du ha tur.
Och det har han inte haft under 2012. Casall stod skadad ett par månader efter OS, Quintero har precis gjort comeback och Ninja har varit sjuk och inte kunnat göra sig själv rättvisa.
– Där finns förklaringen till att jag inte är världsetta längre. Jag har inte haft möjlighet att rida tillräckligt många tävlingar för att behålla min position.
Just nu är han hemma i Flyinge, han har med sig fem hästar och till onsdagskvällens stora klass har han nykomlingen Gazette Ask (ett nioårigt danskägt sto).
– Vi känner inte varandra så väl ännu. Jag red henne i Odense i början av oktober för första gången och sedan en andra gång i Oldenburg förra helgen.
Flyinge, Abu Dhabi, Göteborg – men det stora målet är förstås att försvara sitt EM–guld. Och det blir snudd på hemmaplan i Danmark.
– Det blir två efter guldet, med en annan häst. En helt ny tävling och jag vet hur svårt det är att vinna igen. Men jag hoppas att allt stämmer den helgen.
Fotnot: EM avgörs i danska Herning 19–25 augusti 2013.

Bengtssons tuffa år

2011
EM–guld i Madrid
Upp som världsetta
Hästarna friska
Jerringpriset och Skånebragden
2012
Tvingades bryta i OS
Tappade på världsrankingen
Skadeproblem på hästarna
Nämns inte som någon priskandidat

Världsrankingen banhoppning

1) Steve Guerdat, Schweiz
2) Nick Skelton, England
3) Christian Ahlmann, Tyskland
4) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige
5) Pius Schwizer, Schweiz
6) Kevin Staut, Frankrike
7) Marcus Ehning, Tyskland
8) Edwina Tops–Alexander, Australien
9) Marco Kutscher, Tyskland
10) Beezie Madden, USA
Gå till toppen